Pandemia cauzată de COVID reprezintă un șoc enorm pentru economii, atât în UE, cât și la nivel mondial, cu consecințe grave din punct de vedere economic. În România, revenirea economică va fi una treptată, în funcție de domenii. Atfel că, dacă unele sectoare își vor reveni încetul cu încetul, în anumite domenii lucrurile vor rămâne la fel, adică, se vor confrunta în continuare cu probleme, scrie Ziare.com.
Apariția vaccinului anti-COVID va schimba treptat economia mondială, iar capacitatea țărilor de a depăși criza în anul ce urmează va fi determinată de eficiența programelor de susținere a economiilor, în care un rol foarte important îl vor avea autoritățile. În perioada următoare, România va beneficia de cei mai mulți bani europeni de până acum, peste 80 de miliarde de euro.
Un studiu făcut de Moneycorp 2020 arată că 61% din companii, se așteaptă ca abia în 2022 să atingă nivelul cifrei de afaceri din 2019. 15% estimeaza că vor recupera în 2021 cifra de afaceri din 2020, în timp ce 23% estimează că afacerile, în 2021, vor urma un trend stabil, nefiind influențati de efectele pandemiei.
Legat de vaccinarea populației, 57% din companii spun că în România, vaccinarea de 70% a populației va fi făcută până în trimestrul III 2021, în timp ce 34% din companii au indicat trimestrul IV al anului viitor.
Urmările pandemiei
Totodată, în urma studiului se arată că 64% dintre ce intervievați cred cele mai afectate de pandemie sunt vânzările firmelor. O altă urmare a crizei este generată de creșterea costurilor cu aprovionarea și logistica, creșterea duratei medii de încasare a facturilor, problemele de eficiență operațională – munca de acasă, modul de interacțiune cu clienții, managementul resurselor umane și intreruperea totală a activității din cauza stării de urgență.
Printre soluțiile adoptate de către companii pentru a putea gestiona efectele generate de pandemie au fost: reducerea investițiilor, reducerea costurilor operaționale fix, optimizarea costurilor de schimb valutar și plăți internaționale, externalizarea serviciilor non-esențiale, reducerea salariilor pentru o perioadă de timp determinată, somajul tehnic și reducerea numărului de angajați, în linie cu scăderea activității .
Doar 17% dintre firmele intrevievate au apelat la ajutorul financiar al statului, iar în ceea ce privește impactul programelor de relansare, 5% dintre firme au considerat ca având impact semnificativ în dinamica business-ului.