Gazde ale elvețienilor de la Global Swiss Learning, reprezentanții Asociației Firmelor Bihorene au purtat discuții pe tema oportunităților de afaceri din județul Bihor.
Interesați de infrastructură
“Elvețienii sunt interesați de infrastructura județului ca bază pentru viitoare investiții.La invitația domului Ioan Șora, primarul comunei Pomezeu, ne-am deplasat în această comună. Domnul Șora ne-a pus la dispoziție date despre investițiile derulate de echipa sa de-a lungul timpului și ne-a făcut un tur al comunei. Am remarcat investițiile în infrastructura rutieră, în rețelele de alimentare cu apă și canalizare, în iluminatul public, în unitățile de învățământ, dar și investițiile care crează contextul pentru ca întreprinzătorii privați să fie interesați de zonă iar tinerii să aibă la dispoziție locuri de muncă decente în comunitatea din care provin”, spune Radu Silaghi, directorul AFB care i-a însoțit pe elvețieni la Pomezeu.
Tehnologie de ultimă oră
De departe, cea mai interesantă investiție locală este cea în Incubatorul de afaceri în bioeconomie, destinat micilor producători și procesatori din zonă și care va pune la dispoziția acestora spații de lucru moderne, precum și tehnologie de ultimă oră.Primarul de Pomezeu Ioan Șora speră că investiția va fi gata anul viitor.El a avut deja discuții cu potențialii investitori.“Este o șansă pentru firmele din comuna Pomezeu dar și pentru comunele învecinate. Sperăm că oferta noastra e una atractivă. Avem semnale din partea unor potențiali investitori în domeniul apicultură, a producției de apste făinoase, a sistemelor de producție tradiționale în domeniul patiseriei, a prăjiturilor. Investiția este de 6 milioane de lei cu cofinanțare 60%, respectiv 40% din partea noastră. Noi, la Primăria Pomezeu aveam activitate economică, din organizarea de nunți câștigam un milion de lei. Din păcate, pandemia a pus la pământ această activitate. Clădirea incubatorului este gata, noi acum trebuie să cumpărăm utilajele unde timp de trei ani vom asigura activitatea celor care doresc să-și desfășoare activitatea aici și pentru aceasta cofinanțarea noastră era de 2 milioane de lei”, explică primarul de Pomezeu. Ioan Șora spune că acest incubator este o șansă pentru ”persoanele care doresc sa demareze o afacere, întreprinzatorii care vor să își dezvolte rapid afacerea, oameni de afaceri care vor să își diversifice activitatea spre bioeconomie”.
Un parc în bioeconomie
Conceptul afacerilor în bioeconomie era unul mai larg, primarul dorind și dezvoltarea unui parc în acest domeniu, scopul fiind Acela de a contribui la consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul competitiv al bioeconomiei. Ioan Șora speră că incubatorul de afaceri în bioeconomie va avea o importanţă primordială în viața locuitorilor din Pomezeu. Întreaga investiţie se realizează pe baza unui studiu din care a reieşit potenţialul pe care îl are localitatea Pomezeu ca să se dezvolte în această direcţie. „Strategia de dezvoltare durabilă a comunei Pomezeu presupune dezvoltarea acestui sector al bioeconomiei – agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură – în doi pași. Primul pas îl reprezintă înființarea acestui incubator sectorial de afaceri, iar cel de-al doilea pas – care va fi strâns corelat cu primul, atât temporal cât și din perspectiva sectorului – îl va reprezenta înființarea unui parc industrial. Conceptul nostru presupune ca firmele incubate în acest centru să poată să se dezvolte în aceeași zonă și microregiune, astfel ca plusvaloarea mare rezultată din acest parc industrial să revină investitorului, respectiv comunei Pomezeu”, explica primarul Ioan Şora.“Delegația elvețiană a promis că va reveni la Pomezeu, fiind atrasă atât de frumusețea zonei, dar mai ales de oportunitățile de afaceri generate de administrație”, spune Radu Silaghi.
Ce se oferă incubatorul de afaceri în bioeconomie?
1. Acces în incubatorul de afaceri din comuna Pomezeu la:
– la spații de productie, depozitare și de birou
– la echipamente de producție
– la consultanți în domeniul managementului, marketingului, antreprenoriatului
– la comunitatea de afaceri pentru antreprenorii locali
-la promovarea produselor locale (strategie de promovare a firmelor și a produselor realizate in cadrul incubatorului)
2. Servicii gratuite de afaceri:
– evaluarea potențialului ideii de afaceri
– informații privind fondurile europene
– sprijin pentru obținerea de finanțare
– consultanță economică
– marketing
– planuri de afaceri și studii de piață