Emilia Nicoleta Negrea cu o vastă experiență în avocatură, absolventă a Facultății de Drept din Oradea, doctorandă UBB Cluj în specializarea Relații Internaționale și Studii de Securitate , a fost selectată în programul de cercetare World Justice Project (WJP) derulat cu sprijinul Comisiei Europene în calitate de expert independent.
Noul proiect în care avocata din Baroul Bihor a fost selectată vizează un studiu de cercetare care măsoară justiția, guvernanța și statul de drept la nivel subnațional în fiecare stat membru al Uniunea Europeană (UE), colectând date independente bazate pe experiențele și percepțiile profesioniștilor din domeniul juridic.
Cercetarea se bazează pe metodologia pe care WJP a folosit-o în peste 140 de țări pentru a măsura aderarea la statul de drept, va ajuta la identificarea punctelor forte și a punctelor slabe în 110 regiuni subnaționale din toate statele membre ale UE, cu intenția de a sprijini acțiunea și informarea, politicile care promovează justiția, guvernanța și statul de drept.
World Justice Project este o organizație independentă, multidisciplinară, care lucrează pentru promovarea statului de drept în întreaga lume fiind fondata cu sprijinul Comisiei Europene.
WJP a lansat acest proiect nou și multianual pentru a produce indicatori centrați pe studii de specialitate din surse independente pentru a evalua justiția, guvernanța și statul de drept în Uniunea Europeană la nivel subnațional.
Buna guvernare și statul de drept eficient construiesc încrederea între cetățeni și între cetățeni și autoritățile naționale. Ele oferă cadrul bazat pe reguli pe care țările îl utilizează pentru a-și realiza potențialul social și economic. Statul de drept este una dintre valorile comune pe care se întemeiază Uniunea Europeană (UE) și reprezintă o prioritate constituțională împărtășită de toate statele membre (articolul 2 din Tratatul UE).
Construirea și menținerea statului de drept necesită soluții specifice și bazate pe dovezi la nivel național și subnațional, luând în considerare perspectivele și experiențele oamenilor.Având în vedere acest lucru, World Justice Project (WJP) demarează în perioada 2023-2024 acest nou proiect pentru a genera și a disemina indicatori pentru a evalua justiția, guvernanța și statul de drept în UE la nivel subnațional.
Datele vor fi colectate și analizate pentru 110 subregiuni teritoriale din cele 27 de țări ale UE.
WJP Rule of Law Index: The World Justice Project Rule of Law Index® este cea mai importantă sursă din lume pentru date originale despre statul de drept.
Ediția din 2022 acoperă 140 de țări și jurisdicții, bazându-se pe un număr de peste 150.000 de subiecti analizați și 3.600 de anchete ale unor experțiindependenți pentru a măsura modul în care statul de drept este experimentat și perceput în situații practice, de zi cu zi, de către publicul larg din întreaga lume.
Cercetările și studiile indexuluiau fost analizate de șefi de stat, judecători, autorități, lideri de afaceri și oficiali publici, inclusiv de peste 2.500 de instituții media din întreaga lume și au stat la baza multor politici naționale în domeniul justiției.