O fotografie de excepţie, înfăţişându-l pe poetul naţional Mihai Eminescu înainte cu doi ani de moartea sa este scoasă la vânzare săptămâna viitoare, la Bucureşti, de casa de licitaţii Artmark. Alături de aceasta, se pune în vânzare publică şi o fotografie rarisimă a poetului Vasile Alecsandri, purtând semnătura şi dedicaţia sa, dar şi ediţii princeps de volume semnate de Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu şi George Călinescu.
Ultima fotografie cunoscută a poetului naţional Mihai Eminescu, considerat Luceafărul poeziei româneşti, fotografie realizată după clişeul lui Jean Bielig, la Botoşani, este scoasă la vânzare pentru preţul de pornire de 900 de euro, titrează news.ro. Piesa (foto) a fost făcută cu doi ani înaintea morţii poetului, la insistenţele surorii sale Aglaia, venită de la Cernăuţi la Botoşani, unde se afla şi Eminescu, bolnav, în casa celeilalte surori, Henrietta, care îi purta de grijă.
Fotografia convenea imaginarului unei epoci în care Eminescu era considerat filozoful romantic exemplar, dispărut în nebunie şi mizerie, arătându-se cu o figură stinsă, obosită, de bolnav incurabil.
Fotografia poartă pe verso o însemnare olografă redactată cu cerneală roşie, probabil scrisă de criticul literar Şerban Cioculescu, care reconstituie istoria fotografiei. Acest exemplar unic aduce în prim plan nu doar valoarea literară a piesei, ci şi perspectiva criticului de elită asupra acestui clasic al literaturii române.
De la poetul naţional Mihai Eminescu ne-au rămas doar patru fotografii autentice şi recunoscute de specialişti (cele realizate de fotografii Jan Tomás la Praga în 1869, Franz Duschek la Bucureşti în 1878, Nestor Heck la Iaşi în 1884 şi Jean Bielig la Botoşani în 1887-1888). Anul trecut, un foarte rar exemplar al acestei fotografii Mihai Eminescu, realizate după clişeul lui Jean Bielig, a fost adjudecată la Casa Artmark pentru 6.000 de euro.
O altă fotografie rarisimă (foto) ce se va scoate la licitaţie pe 5 iulie este cea a poetului Vasile Alecsandri, captată de cel mai important fotograf al Iaşiului, Nestor Heck, purtând semnătura şi dedicaţia poetului. Exemplarul a fost realizat în jurul anului 1880, purtând în partea inferioară o dedicaţie olografă a poetului către o familie de prieteni francezi. Raritatea extremă are preţul de pornire de 700 de euro şi provine din colecţia criticului literar Şerban Cioculescu, iar semnătura şi dedicaţia lui Vasile Alecsandri oferă piesei un caracter unic.
În cadrul „Licitaţiei de Cărţi Importante”, vor fi scoase la vânzare şi o serie de volume ediţii princeps de epocă cu semnătura unor scriitori celebri. „Hanul Ancuţei”, cu semnătura olografă a lui Mihail Sadoveanu (preţul de pornire de 100 de euro).
De la acelaşi autor şi din aceeaşi colecţie provine şi ediţia princeps a romanului „Baltagul”, care are în licitaţie preţul de pornire de doar 75 de euro. „Bietul Ioanide” de George Călinescu, cu ex-libris, are preţul de pornire de 100 de euro. Volumul este însoţit de un desen şi dedicaţia autorului către Şerban Cioculescu.
Începând cu 200 de euro va fi scoasă la licitaţie o altă raritate, „Trilogia cunoaşterii” de Lucian Blaga, care provine din colecţia Vania Gherghinescu. Ediţia princeps poartă semnătura olografă şi dedicaţia autorului: „Unicul exemplar, unicei Domniţe”.
Printre rarităţile deosebite se numără şi ediţia princeps „Poesii” de Mihai Eminescu. Piesa de colecţie are preţul de pornire de 800 de euro şi face parte din celebra ediţie, prima din punct de vedere cronologic, a operei poetului naţional, îngrijită de Titu Maiorescu, liderul Junimii al cărui membru era Eminescu. Titu Maiorescu a salvat manuscrisele împrăştiate ale poetului şi a publicat la editura Socec din Bucureşti această ediţie care deschidea lungul drum al receptării critice a operei eminesciene. Exemplarul conţine portretul lui Eminescu realizat sub forma unei heliogravuri şi prefaţa publicată de Titu Maiorescu.
Loturile scoase la vânzare sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă, putând fi admirate şi răsfoite în regim gratuit.
„Licitaţia de Cărţi Importante” va avea loc miercuri, 5 iulie, de la ora 19.00, la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, în capitală.