Începând cu prima zi a lui 2021, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici. Acestea vor fi calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, cu preţuri care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.
Potrivit datelor publicate pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.
În privința clienţilor Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.
Asociația Energia Inteligentă cere Parlamentului amânarea liberalizării pieței
Asociația Energia Inteligentă (AEI) este de părere că vinovată pentru aceste creșteri este ANRE care nu a informat consumatorii că piața urmează să fie liberalizată.
”Prin practica dusă de ANRE se încalcă prevederile art. 55 din Legea 123/2012, preţurile pe care sunt obligaţi consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât preţurile din piaţă”, au arătat reprezentanţii asociației.
În aceste condiții, printr-o scrisoare deschisă, AEI cere Parlamentului României analizarea în regim de urgență a ”situației dezavantajoase create, pentru circa 75% din consumatorii de energie electrică din România, de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare și a celor vinovați de această situație și aplicarea legii, astfel încât consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite prețuri rezonabile la energie electrică”.
În plus, Asociația a solicitat amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieței de energie electrică.