Acesta e întemeietorul palatului Episcopal din Oradea, membru în cea mai importantă mișcare academică a intelectualității iluministe din Roma, Societate Arcadia, iar cei 17 ani ai slujirii sale la Oradea este considerat în literatura istorică una din perioadele de glorie ale episcopei orădene. Că episcopul László Böcskei s-ar apropia prin prestația sa de Adam Patachich după ce a obținut suma impresionantă necesară restaurării Palatului Baroc, parcului dendrologic, dar și fiindcă organizează adevărate evenimente cultural și economice la Palat îi determină pe apropiați să facă această comparație.
Azi, episcopul a fost gazda unei conferințe economice, a unei prezentări de proiect RO-HU și a unei întâlniri ministeriale la Palatul Episcopal. Reprezentanții guvernelor României și Ungariei, precum și Slawomir Tokarski, director în cadrul Comisiei Europene, au fost prezenți marți la Palatul Baroc din Oradea, pentru lansarea Programului Interreg VI-A România-Ungaria. „Programul a fost adoptat de Comisia Europeană prin decizia din 16 decembrie 2022. Protagoniști au fost ministrul Cseke Attila și ministrul de externe al Ungariei Szíjjártó Péter. Programul gestionează peste 175 milioane de euro.
<Scopul principal al evenimentului economic multisectorial a fost să facă cunoscute opțiunile de finanțare în România, să aducă în prim-plan marile companii din Transilvania și construirea relațiilor între partenerii de afaceri maghiari din patria mamă și din străinătate:, spun organizatorii. Organizatorii conferinței au fost episcopul romano-catolic de Oradea, biroul regional al CED Central European Economic Development Network Nonprofit Ltd., centrul de instruire Oradea al Colegiului Mathias Corvinus, organizația Societății Economice Maghiare din România și Asociația Întreprinderilor Române. După prezentarea Programului Interreg VI-A România-Ungaria pentru perioada 2021-2027 a fost trecută în revistă sala
de la subsolul Palatului destinată schimbului transfrontalier de experiențe, strategii /planuri de acțiune, acolo unde déjà se derulează programe comune. Proiectele derulate vor acoperi opt județe de frontieră din România și Ungaria: Bihor, Satu Mare, Arad și Timiș, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád-Csanad. .
Cine e episcopul care-l inspiră pe László Böcskei
Episcopul Adam Patachich s-a născut în anul 1716, în apropierea orașului Karlovac (Croația), într-o familie de nobili croați cu origini și o îndelungată tradiție, care poate fi urmărită până în secolul al XIV-lea. Mai mulți membrii ai familiei au intrat în serviciul bisericii ca preoți sau călugări, printre care unchiul său, arhiepiscopul de Kalocsa, Gábor Patachich. Adam Patachich și-a început studiile la Zagreb studiind apoi la în Colegiul Croat din Graz, continuând în orașul imperial, Viena unde a primit și rangurile clericale inferioare. În această perioadă patru membrii familiei Patachich, împreună cu descendenții lor, printre care s-a aflat și Adam, au primit rangul de baron, intrând astfel în rândul aristocrației imperiale. În anul 1735, la vârsta de 19 ani, a fost admis în Collegium Germanicum et Hungaricum din Roma unde a absolvit în 1739.
În acest timp a fost primit ca membru în cea mai importantă mișcare academică a intelectualității iluministe din Roma, Societate Arcadia. După hirotonirea lui întru preot, care a avut loc în Basilica Sf. Ioan din Lateran, a fost numit paroh în orașul Verbovec, din Croația, iar mai târziu canonic al catedralei din Zagreb (1741), primind și alte beneficii ecleziastice mai puțin importante în diecezele de Kalocsa-Bács și Veszprém, din Ungaria. În urma obligației sale militare de nobil a participat în RăzboIul de Succesiune îndeplinind mai multe posturi de comandant militar în serviciul Imeriului Habsburgic între 1748 și 1751. În timpul Dietei de la Bratislava din anul 1751, regina Maria Terezia l-a numit episcop titular de Novi. În 1756, în urma izbucnirii Războiului de Șapte Ani, a organizat insurecția nobililor corați la Zagreb.
În urma transferării episcopului orădean Pál Forgách pe scaunul de Vác, Adam Patachich a fost numit episcop de Oradea și comite de Bihor în 29 august 1759. Cei 17 ani ai slujirii sale la Oradea este considerat în literatura istorică una din perioadele de glorie ale episcopei orădene. A continuat și în mare parte a finalizat construcțiile unui centru rezidențial și administrativ al diecezei, pentru decorarea palatului episcopal și a catedralei a invitat la Oradea renumitul pictor bavarez, Johann Nepomuk Schöpf, discipol al lui Tiepolo și pictor de curte al regelui bavarez Carol Teodor. Sub conducerea unor maeștrii ai muzicii precalsice, precum Johann Michael Haydn sau Carl Ditters von Dittersdorf a înființat la Oradea o orchestră și un teatru de operă. Blazonul ctitorului Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, Ádám Patachich a fost distrus în 1968. Iar la restaurarea Palatului Baroc a fost restaurant și pus pe frontispiciul clădirii.