fântul Sofronie al Ierusalimului, cinstit în data de 11 martiw , este ocrotitorul spiritual al Episcopului Oradiei. Cu ocazia zilei onomastice, Patriarhul Daniel l-a felicitat pe Episcopul Sofronie, scrie basilica.ro. De cele mai multe ori, la aniversare sau onomastică episcopul alege Mănăstirea Izbuc.
Preasfinţitul Părinte Sofronie s-a născut în data de 3 noiembrie 1967, la Arad. A primit la botez numele de Radu-Ştefan.
PS Sofronie a studiat matematică-fizică la Liceul „Ioan Slavici” din Arad (actualul Colegiu Naţional „Moise Nicoară”). Ierarhul a absolvit apoi Facultatea de Medicină la Timişoara (1993), precum și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad (1997).
A intrat în monahism în 1995 la Mănăstirea Hodoş-Bodrog.
La propunerea Patriarhului Teoctist, în şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei din 28 august 1998, i se conferă rangul de protosinghel, fiind hirotesit de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist la 27 octombrie 1998.
La data de 15 decembrie 1998, în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este desemnat drept candidat principal pentru alegerile în vederea ocupării postului vacant de Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, 30 ianuarie 1999, la Giula, în Reşedinţa Episcopală, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei al Aradului, locţiitor al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi delegatul Sfântului Sinod la alegerea de Episcop, Colegiul Electoral al Episcopiei îl alege, cu două treimi din voturi (optsprezece din totalul de douăzeci şi şapte valabil exprimate), în postul de Episcop al acestei eparhii.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 4 februarie 1999, validează în unanimitate alegerea şi îi acordă rangul de arhiereu. În ziua de 7 februarie 1999, după Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist îl hiroteseşte arhimandrit.
În data de 21 februarie 1999, Catedrala din Giula a găzduit ceremoniile de hirotonie şi întronizare ale celui dintâi Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Sofronie. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Teoctist, Înaltpreasfinţiţii Părinţi Mitropoliţi Nicolae al Banatului, Petru al Basarabiei, Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale şi alţi 12 Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.