O eroare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice l-a pus într-o situație cel puțin bizară pe avocatul orădean Răzvan Doseanu, care s-a trezit, fără să fi depus nici măcar o ofertă, câștigătorul unui contract de nu mai puțin 1.000.000 de euro. Documentul prevedea că, în schimbul acestor bani, societatea de avocatură Doseanu și Asociații urma să livreze Oficiului Național pentru Achiziții Publice (ONAC)… 450.000 de halate impermeabile. Absurdul situației a fost accentuat de faptul că, deși contractul a fost încheiat acum 9 zile, iar greșeala – recunoscută în cele din urmă de conducerea ONAC – ar fi fost sesizată în urmă cu aproape o săptămână, niciun oficial nu l-a contactat până joi dimineață pe avocatul orădean, iar eroarea a fost remediată abia azi.
Potrivit anunțului prin care se anunța încheierea contractului, publicat pe 22 ianuarie pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), în acest caz a fost vorba despre o negociere fără publicare prealabilă. Cu alte cuvinte, potrivit explicațiilor unui specialist contactat de BihorJust, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) nu și-a anunțat anterior, prin SEAP, intenția de a cumpăra cele 450.000 de halate, ci ar fi trimis direct cereri de oferte mai multor societăți.
Potrivit detaliilor publice, ONAC a primit răspuns de la 4 firme, printre care, în mod ciudat, s-ar fi aflat și societatea de avocatură Doseanu și asociații, desemnată de altfel câștigătoare a contractului. Asta deși, în mod evident, e absurd ca o firmă de avocați să se angajeze să livreze produse de uz medical. Valoarea înțelegerii: 4.095.000 lei + TVA, adică 4,8 milioane de lei, echivalentul a 1.000.000 de euro.
Aceleași date publice arată că respectivul contract a fost încheiat pe 19 ianuarie 2021, iar halatele ar fi urmat să ajungă la Mizil, în județul Prahova. În dreptul contractantului apare e-mailul avocatei Simona Pașcu, care nu mai lucrează de 4 ani la societatea Doseanu și Asociații și care nu știe nimic despre contractul pentru halate.
Chiar și Răzvan Doseanu a aflat despre această situație abia miercuri, la cinci zile de la publicarea anunțului pe SEAP. Avocatul a fost sunat de jurnaliști, care i-au cerut opinia față de acest caz. ”E aberant! Cum se poate așa ceva? Societatea noastră oferă servicii de avocatură, nu vindem halate medicale. Voi depune plângere penală pentru a lămuri situația”, a precizat avocatul Doseanu (foto jos).
SEAP trimite la ONAC. Răspunsul ONAC: SEAP a preluat în mod eronat un alt operator economic
Chestionați de societatea de avocatură Doseanu și Asociații în legătură cu această situație, reprezentanții SEAP au oferit următorul răspuns: ”Anunțul de atribuire publicat în SEAP sub numărul CAN (…) este un anunț de atribuire la o negociere fără publicare în prealabil, la care ofertele, evaluarea etc au fost făcute offline, în SEAP s-a publicat doar atribuirea contractului. La publicarea anunțului de atribuire, autoritatea contractantă selectează din lista de participanți câștigătorul. În cazul în care nu ați depus oferta și nu sunteți câștigătorul acestei proceduri, vă recomand să contactați și să comunicați acest aspect organizatorului de procedură, respectiv Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.”
Ceea ce s-a și întâmplat, iar joi, la șase zile de la publicarea pe SEAP a anunțului de încheiere a contractului, răspunsul Oficiului Național pentru Achiziții Publice a lămurit situația: e vorba despre o greșeală. Nu umană, ci a sistemului.
”În procesul de publicare alanunțului de atribuire CAN1049509 din 22.01.2021, publicat și la nivelul JOUE – ca urmare a nefuncționării sistemului în parametrii normali, s-a preluat în mod eronat de către sistem (SEAP) un alt operator economic, respectiv “DOSEANU & ASOCIATII” Societate profesionala de avocati cu raspundere limitata din lista predefinită din sistem, care nu a fost invitat și nici nu a participat la procedură, în loc de semnatarul Acordului cadru nr.1268/CN/19.01.2021, clasat pe locul 3, respectiv SC LIMAS GROUP SRL”, se arată într-un comunicat al ONAC.
Culmea e că nu a fost singura greșeală identificată în cazul procedurii de achiziție a celor 450.000 de halate. ”Aceeași eroare de sistem a fost identificată și la anunțul de atribuire CAN1049506 prin care în locul societătii SC LIAMED SRL clasată pe locul 1 a fost preluat operatorul 2D-3D DEVELOPMENT ART S.R.L., entitate care nu a participat la această procedură”, au precizat oficialii ONAC.
DOCUMENT – Comunicatul ONAC referitor la erorile din SEAP:
Potrivit Oficiului Național pentru Achiziții Publice, greșelile au fost anunțate Autorității pentru Digitalizarea României pe 22 ianuarie, la ora 14:03, iar ONAC a și publicat o erată, acceptată de SEAP abia după 6 zile, pe 28 ianuarie, la amiază.
Cam târziu, totuși, pentru o autoritate a statului român care are drept scop digitalizarea unei țări întregi, deci și facilitarea unei comunicări rapide și corecte.
După această întâmplare, rămâne o întrebare: cine răspunde pentru că o persoană devine pe nedrept ținta unor suspiciuni și este obligată să dea explicații pentru o situație pe care nu a creat-o și în care nu era implicată?