Titlul problemei de drept: Incompatibilități și interdicții | În practica judiciară s-a pus problema dacă este incompatibil să judece o cale de atac judecătorul al cărui soț a participat în calitate de procuror la judecarea pe fond a cauzei. (CA Galați)
- Materia: penal
- Subcategoria: alte tipuri de cauze
- Acte normative incidente: art. 105 din Legea nr. 161/2003; art. 64 alin. (1) lit. f) C.p.p.
- Cuvinte cheie: incompatibilitate
Într-o primă opinie se arată că judecătorul este incompatibil, având în vedere dispozițiile exprese în acest sens ale art. 105 din Legea nr. 161/2003. În plus, sunt invocate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. f) C.p.p., cu precizarea că în acest caz există și o suspiciune rezonabilă, în sensul că imparțialitatea judecătorului este afectată.
Într-o altă opinie, s-a arătat că dispozițiile art. 105 din Legea nr. 161/2003 sunt caduce, ca urmare nu mai produc efecte.
Participanții la întâlnire au adoptat, în unanimitate, punctul de vedere al INM în sensul că prima opinie este cea corectă. Astfel, dispozițiile art. 105 sunt în vigoare, sistemul românesc de drept neprevăzând caducitatea ca o modalitate de ieșire din vigoare a legii, astfel încât există o situație de incompatibilitate. Mai mult decât atât, caducitatea intervine atunci când ulterior intrării în vigoare dispare un element al normei, care determină ineficacitatea sa. Or, în ceea ce privește incompatibilitatea procurorului, nu ne aflăm într-o astfel de situație. În cazul în care intenționa să renunțe la această situație de incompatibilitate, legiuitorul ar fi intervenit expres, așa cum a făcut în multe cazuri prevăzute de Legea nr. 161/2003. Mai mult decât atât, în cuprinsul legii anterior menționate se face referire la faptul că dispozițiile sale se completează cu cele ale Codului de procedură penală, ceea ce confirmă ipoteza coexistenței reglementărilor.
Incompatibilitatea este însă prevăzută de norma specială, iar nu dedusă din interpretarea art. 64 alin. (1) lit. f) C.p.p., materia incompatibilităților fiind de strictă interpretare.
Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, care a avut loc la Curtea de Apel București, între 16 şi 17 mai 2019.