– prof.dr. Antonia Silaghi Liceul Teoretic Constantin Șerban, Aleșd, Bihor
eTwinning este tot ce un profesor are nevoie pentru a crea elevilor săi condiții optime de învățare şi dezvoltare. Oficial este o inițiativă a Comisiei Europene care promovează colaborarea între școlile europene, o platformă online unde profesorii și personalul școlii se pot conecta, dezvolta proiecte și participa la activități de formare profesională.
Neoficial eTwinning este despre elevii noștri, conectați prin invizibile fire de prietenie, de colaborare, de descoperire, de învățare… Este despre noi, cadre didactice pe care ne leagă schimbul de experiență, prietenia, curajul, încrederea, motivația de a ne redescoperi mereu, mereu. Este despre educație la superlativ şi despre locul în care poți descoperi întreaga dedicare, pasiunea pentru ceea ce faci, iubirea față de copiii şi prietenie fără frontiere.
Personal am descoperit eTwinning în 2009, în urma unui curs intelTeach. Atunci am avut şi primul proiect, care a reușit să obțină certificatele național şi european de calitate. Din 2013 sunt ambasador eTwinning. Şi poate nu am făcut din această postură tot ce se putea, căci cu siguranță se putea mai mult. Dar azi, când eTwinning este sărbătoritul anului, când cei 20 de ani de existență ne fac să ne simțim mândri că facem parte din această comunitate, mai mult ca oricând, azi, îmi vin în minte reușite, satisfacții pe care le-am avut datorită acestei inițiative europene. Şi am în minte un exemplu de cum poate eTwinning să schimbe suflete şi minți.

În 2016, colegi de istorie din țară au demarat un proiect intitulat Holocaustul, o lecție a trecutului pentru prezent. Am participat şi eu atunci cu câțiva elevi. Apoi proiectul a fost continuat în 2021 de data aceasta cu tema Debate, Reflection, Creation – Scientific Communications and Artistic Creations Session about the Holocaust. O elevă care atunci era în clasa a 8-a şi care a participat la acel proiect, a dezvoltat o pasiune față de tematica Holocaustului. Ei fiind clasa a 8-a aflaseră deja din a 7-a câte ceva despre Holocaust, însă implicarea în proiect i-a stârnit curiozitatea şi a făcut-o să dezvolte o anumită pasiune pentru această temă. De atunci a participat la tot ce înseamnă concursuri pe tematica Holocaustului, a scris articole şi a realizat prezentări. Împărtășește constant colegilor ei şi tuturor celor cu care discută pe temă, titluri şi informaţii din cărți, le sugerează filme şi traduce articole. Încurajează colegii să participe la proiecte, ea fiind implicată în toate proiectele eTwinning pe care eu le-am avut de când îmi este ea elevă, în proiecte Erasmus dar şi în alte inițiative la nivel de țară. Anul trecut a participat la un concurs național pe tema Holocaustului organizat de Editura Corint câștigând o excursie de 4 zile la Cracovia şi Auschwitz.
Acesta este doar unul din exemplele care-mi vin în minte când mă gândesc la ce înseamnă eTwinning pentru noi şi elevii noștri. Dincolo de toate zilele în care stai după ore să lucrezi cu copiii, de orele în care ești online cu partenerii din proiect, dincolo de descurajările care vin uneori dintr-o parte sau alta, este satisfacția, bucuria de a-ți vedea elevii că au vorbit cu alți elevi, într-o altă limbă, că au descoperit o aplicație nouă prin care să creeze diverse produse pentru proiecte, că au învățat lucruri noi… şi asta e tot ce contează.
Pentru mine asta înseamnă eTwinning. Un zâmbet al unui elev, o nouă prietenie, o informație pe care copilul acela o poate folosi cândva la ceva, un elev care şi-a depășit o barieră şi a prezentat ceva în fața colegilor sau a altor elevi, activități noi, metode noi de lucru, aplicații şi instrumente online, bucurie şi lipsa oricăror prejudecăți. eTwinning e locul în care nu te simți prost că nu știi la perfecție engleză sau altă limbă, nu te simți frustrat că nu știi să utilizezi o aplicație, că n-ai mai auzit de ea până atunci. eTwinning e locul în care înveți şi o faci într-un mod plăcut, fără a fi constrâns de prejudecăți, un loc în care te simți valorizat doar pentru că ești acolo şi faci parte din marea familie de eTwinneri.

Și când spun marea familie eTwinning mă gândesc la câte momente frumoase am împărtășit unii cu alții, fizic sau virtual şi cât de multe am învățat unii de la ceilalți. Căci dacă e vorba de învățare să nu uităm ultimul seminar pe care am avut ocazia să îl facem în această comunitate de oameni faini. Seminarul intitulat ”Sinergii eTwinning-Erasmus- perspective pentru interculturalitate” ne-a adus în atenție cum putem utiliza fotografiile pentru a transmite mesaje şi de ce nu a schimba lumea din jurul nostru şi modul în care vedem lucrurile.
Pentru toate astea şi pentru tot ce va veni, mulțumim eTwinning şi mulți ani de aceeași calitate şi de acum înainte.