România este pe primul loc în Europa la procentul de cheltuieli alocat pentru alimente în anul 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Românii au folosit 26,4% din banii destinați cheltuielilor pentru a-și cumpăra alimente și băuturi alcoolice și non-alcoolice, în ușoară creștere față de anul precedent.
Următoarele pe listă sunt Lituania – 21,7%, Estonia cu 21,6% şi Croaţia – 21,4%. La polul opus, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum este mai mică de 10% în doar două state membre, Luxemburg – 9,5% şi Irlanda – 9,8%.
Stăm ceva mai bine când vine vorba de ponderea cheltuielilor pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili în totalul cheltuielilor de consum ale gospodăriilor. Atât în Uniunea Europeană ca întreg, cât şi în majoritatea statelor membre, acest capitol este cel mai important în totalul cheltuielilor de consum.
Ţările unde cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili au cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor de consum sunt: Slovacia – 30,7%, Finlanda – 30,5% şi Danemarca – 28,9%. În schimb, statele membre unde aceste cheltuieli au cea mai mică pondere în totalul cheltuielilor de consum sunt: Lituania – 15,5%, Malta – 16,8%, Cipru – 18% şi România – 18,8%.
La nivelul Uniunii Europene, cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili au reprezentat în 2020 cu puțin peste un sfert din totalul cheltuielilor de consum. Eurostat subliniază că aceste creşteri sunt o consecinţă a carantinelor şi restricţiilor de mobilitate care au fost impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Restricțiile au avut și un impact negativ, în special asupra domeniilor HoReCa. Cheltuielile de consum au scăzut cu 6% în 2020.