Curtea de Apel Oradea a admis, joi, o cerere formulată de un inculpat într-un dosar instrumentat de DIICOT Oradea și a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate. Aceasta vizează prevederi ale Codului Penal și ale Codului de procedură penală referitoare la amânarea aplicării pedepsei și la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Articolele vizate de excepția de neconstituționalitate:
– art. 88 alin. 3 Cod penal – Amânarea aplicării pedepsei: (3) Dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheată a săvârşit o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei. Pedeapsa aplicată ca urmare a revocării amânării şi pedeapsa pentru noua infracţiune se calculează conform dispoziţiilor privitoare la concursul de infracţiuni.
– art. 91 alin. 3 lit. b Cod penal – Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere: (3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă: b) aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
– art. 582 alin. 3 Cod procedură penală – Revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei: (3) Dacă constată că sunt îndeplinite condiţiile art. 88 sau 89 din Codul penal, instanţa, anulând sau, după caz, revocând amânarea aplicării pedepsei, dispune condamnarea inculpatului şi executarea pedepsei stabilite prin hotărârea de amânare, aplicând apoi, după caz, dispoziţiile cu privire la concursul de infracţiuni, recidivă sau pluralitate intermediară.
În hotărârea Curții de Apel Oradea nu se precizează care sunt dispozițiile din Legea fundamentală în raport cu care se va realiza controlul de constituționalitate.