Judecătorii i-au interzis unui bărbat din judeţul Satu Mare, aflat în proces de divorţ de soţia sa, să îşi vadă fiicele în vârstă de şapte, trei şi cinci ani pe toată perioada stării de urgenţă.
La finele lunii ianuarie, pe fondul tensiunilor dintre cei doi soţi, femeia le-a luat pe cele trei fiice ale sale şi s-a mutat la părinţii ei. Soţul a deschis proces de divorţ, arătând invocând
„lipsa de reacţie a pârâtei la rugăminţile reclamantului de a-şi relua viaţa de familie, comportamentul acesteia atât faţă de reclamant , faţă de cele trei fiice si faţă de familia extinsă (bunicii paterni alături de care au crescut minorele) caracterizat printr-o stare permanentă de nervozitate, limbaj verbal violent, violenţe fizice şi scandaluri zilnice”.
Bărbatul a deschis încă un proces, pe calea ordonanţei preşedinţiale, prin care a cerut ca până la finalizarea procesului să i se încredinţeze custodia fetelor, iar dacă acest lucru nu este posibil, să fie stabilit un program de vizitare al fetelor. Bărbatul s-a plâns judecătorilor că după ce soţia lui a plecat de acasă cu cele trei fete nu a mai fost lăsat să se întâlnească cu fetele.
Judecătoria Satu-Mare a decis ca domiciliul fetelor să rămână la mamă, stabilindu-i tatălui un program de vizitare. Astfel, Judecătoria Satu-Mare a hotărât că tatăl poate să le ia la el acasă pe cele trei fete la fiecare două sâmbete şi o dată la două vineri câte două ore. Judecătorii au mai decis că o dată la două zile, tatăl poate vorbi cu fetele la telefon între 19.00 şi 20.00, câte jumătate de oră.
Mama fetelor a contestat sentinţa Judecătoriei la Tribunalul Satu-Mare. Judecătorii de aici au decis să menţină programul de vizitare stabilit de prima instanţă, hotărând că programul de vizitare poate fi pus în practică doar după trecerea stării de urgenţă.
Practic, judecătorii au decis că pe perioada stării de urgenţă, tatăl nu îşi poate vedea fiicele.
„Orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului – constatând că prin Decretul Preşedintelui României s-a instituit starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, pe o perioadă de 30 de zile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, iar pe această durată a stării de urgenţă este restrâns exerciţiul unor drepturi cum ar fi şi cel referitoare la libera circulaţie, apreciază că este în interesul minorelor ca programul de vizitare efectivă care presupune deplasarea tatălui la domiciliul minorelor, ori deplasarea minorelor la domiciliul tatălui astfel cum a fost stabilit de către prima instanţă să aibă loc numai după expirarea stării de urgenţă, în acest fel evitându-se punerea în pericol a sănătăţii părţilor implicate în acest program de vizitare”,
se arată în sentinţa Tribunalului Satu-Mare, care este definitivă.
Asta cu toate că, Grupul de Comunicare Strategică a precizat într-un răspuns la o întrebare adresată de jurnaliști că pe timpul stării de urgență pot fi exercitate drepturile parentale.