Fostul adjunct al șefului Poliției Bihor, colonelul (r) Eugen Boc, a dezvăluit, în exclusivitate pentru BihorJust, că la nunta fiului său au fost ”mult mai puține persoane decât s-a spus în comunicate” și că mirii s-au testat înainte de petrecerea de sâmbătă seara, rezultatul fiind negativ. Infectarea miresei s-ar fi produs a doua zi după nuntă, în timp ce tânăra se afla în Cetatea din Oradea, unde o persoană i-a strănutat pur și simplu în față, susține Boc. Fostul ofițer a precizat că tânăra va cere, azi, retestarea într-o unitate privată.
”Negativi” înainte de nuntă
Colonelul (r) Eugen Boc a precizat că înainte de nuntă, fiul și nora sa s-au testat pentru depistarea unei eventuale infectări cu COVID-19. ”Aveau de gând să meargă după nuntă în Egipt și voiau să fie siguri că nu au nimic. Rezultatele au și ieșit negative pentru amândoi”, spune socrul mare.
În ziua nunții, petrecerea a început la sala de evenimente Opera Events în jurul orei 16:00. Nuntașii au fost împărțiți atât în sala mare, cât și în două săli mai mici din clădire – una pentru copii – și pe terasă exterioară foarte încăpătoare (de 300 de locuri, dar unde au fost 100 de persoane), explică Boc senior: ”În sala mare, unde pot încăpea în mod normal o mie de oameni, au fost puse mesele și locurile în așa fel încât să fie respectate toate regulile. Deși nu mi se pare normal ca într-o sală atât de mare să te oblige să pui doar 50 de persoane. La fel am procedat și cu celelalte două săli. Apoi oamenii au început să circule. Nu-i poți obliga să stea într-un loc și nici nu te poți ține după ei. Am prins o seară plăcută și mai ales tinerii erau pe terasă.”
Fostul adjunct al Poliției Bihor spune că a adus mai multe măști și dezinfectant pe care le-a împărțit nuntașilor. Din partea miresei, din Maramureș, au venit mai multe persoane care, inițial, nu confirmaseră participarea: ”Așa e acolo, la ei. Vin toate neamurile, chiar dacă nu confirmă înainte.”
Dar nuntașii din partea miresei nu au stat mult, recunoaște socrul mare, așa că înainte de descinderea echipelor de control mulți chiar au venit cu darul, s-au urcat în microbuze și au plecat spre casă. Alții au plecat la sosirea polițiștilor, fiind legitimați la ieșire.
Potrivit legii, în spații închise pot fi cel mult 50 de persoane, iar pe terase 100. Fiind trei încăperi în sala de evenimente, plus terasa, colonelul (r) Eugen Boc susține că nu a încălcat legea, distribuindu-i pe nuntași astfel încât să respecte toate regulile: ”Nici vorbă să fie 356, cum au anunțat în comunicate. Au fost mult mai puțini.”
Control cu dedicație?
Echipele de control au descins la Opera Events în jurul orei 21. ”Au intrat cu camerele video în mâini, filmând tot. Nu mi se pare normal să vii așa, la o nuntă, să filmezi nuntașii și să îi deranjezi”, este nemulțumit fostul ofițer care a dezvăluit că polițiștii s-au postat la ieșiri și i-au legitimat pe toți cei dinăuntru. ”Așa ceva nu am mai pomenit până acum”, susține Boc, convins că întregul control l-a vizat, de fapt, pe el: ”În oraș, în acea seară de sâmbătă au fost vreo 20 de evenimente. Dar ei (echipele de control – n.n.) au venit fix la nunta fiului meu. Probabil că am deranjat cât am fost în Poliție și mi-am făcut treaba. N-am fost implicat politic și nu am intrat în niciun joc.”
Petrecerea de nuntă a ținut până cu puțin înainte de miezul nopții, când toți nuntașii au plecat.
Un strănut și un test pozitiv. Doar pentru mireasă
A doua zi, mireasa a mers la niște cumpărături până în Cetatea din Oradea. ”Când era acolo, pur și simplu o persoană i-a strănutat în față. Fata s-a speriat. E farmacistă, înțelege cât de gravă este o astfel de situație. A cerut să își facă un test, ceea ce a făcut și ea și fiul meu”, povestește colonelul (r) Boc.
Testele făcute de cei doi tineri luni, după această întâmplare, au oferit un rezultat care i-a mirat pe membrii familiei. În timp ce mireasa a aflat că este infectată cu COVID-19, soțul său a primit un rezultat negativ. Tinerii s-au autoizolat în apartamentul lor, în care locuiesc singuri, în timp ce Boc senior susține că a cerut un nou test ca să se convingă că nora sa este cu adevărat infectată.
”Ni s-a spus că este asimptomatică și că fiul meu nu are virusul. Și noi suntem ok, dar de la nuntă eu nu mi-am văzut copiii și o cred pe fată când mi-a spus că de la acea întâmplare din cetate i se trage problema cu COVID-ul. În schimb, cei de la DSP au fost duri cu nora mea. I-au cerut să le spună tot, cu cine s-a întâlnit, cu cine a vorbit. Ea le-a povestit ce a făcut duminică și luni, că așa i-au cerut – să le spună ce a făcut în ultimele două zile. Au amenințat-o că îi fac dosar penal, chiar și CNP-urile celor care au venit la nuntă le-au cerut. Cum să le trimită datele astea prin telefon, că nu e voie?! De atunci, ea plânge întruna”, povestește fostul ofițer.
Eugen Boc susține că soția sa a avut un atac de panică după ce întreaga situație a devenit publică, iar presa a publicat informații despre ancheta în acest caz: ”A fost nevoie să chem SMURD-ul ca să o ajute să își revină. Trei ore au stat medicii lângă ea. I-am rugat să nu o ducă la spital, ci să o trateze acolo, acasă.”
Cât despre nuntași, socrul mare știe că niciunul nu a prezentat niciun simptom al infectării cu SARS-CoV-2. ”Am înțeles că vor să îi pună pe toți în carantină”, spune fostul adjunct al Poliției Bihor.
E convins că va trece și peste această situație, chiar dacă nu se poate abține să se întrebe de ce situații similare sunt judecate cu unități de măsură diferite. ”La metrou e o aglomerație de nedescris. Mai sunt multe evenimente cu multe persoane la un loc. I-a pus cineva pe acei oameni în carantină? I-a amendat sau îi consideră vinovați de răspândirea COVID? În schimb, deși am luat toate măsurile să nu se întâmple ceva rău, în cazul meu se fac anchete și se trimit oameni în izolare.”
Un nou test
În cursul dimineții de joi, 15 octombrie, mireasa a formulat o cerere, prin avocat, către DSP Bihor, prin care solicită să i se permită efectuarea unui nou test RT-PCR într-o unitate medicală privată.
”Precizez că un test pe care l-am efectuat din proprie inițiativă a avut rezultat pozitiv. Având în vedere că nici eu, niciun alt membru al familiei nu prezentăm vreun simptom, luând totodată toate măsurile de prevenție recomandate de autorități, rezultatul nu poate fi decât fals pozitiv”, se arată în cererea miresei, care face referire la testul efectuat luni și care a confirmat infectarea cu SARS-CoV-2.
Pentru a-și proba spusele, tânăra a efectuat, joi dimineața, acasă, un test rapid care presupune analiza sângelui pentru a stabili dacă persoana este sau nu bolnavă de COVID-19. Acesta a indicat un rezultat negativ.
Testul serologic COVID-19 identifică prezența anticorpilor anti SARS-CoV-2 IgG și IgM, prin probe de sânge recoltate din deget. Testul rapid COVID-19 oferă pe loc rezultatul care arată dacă o persoană a intrat în contact cu virusul, indiferent dacă prezintă simptome specifice sau este asimptomatică. Totuși, testele RT-PCR, mai performante, reprezintă standardul de diagnostic al COVID-19, motiv pentru care doar după efectuarea unui astfel de test se stabilește dacă o persoană este sau nu infectată cu coronavirus.
În cererea către DSP Bihor, tânăra mireasă a cerut efectuarea unui nou test, în cursul zilei de joi, de către o echipă a unei unități private, la adresa unde locuiește: ”Pentru celeritate, solicit ca instituția dumneavoastră să desemneze și să dispună în mod direct trimiterea unui echipaj mobil de la oricare din unitățile medicale private care dispun de dotările necesare.”
Ce spun Poliția, Parchetul și DSP
Printr-un comunicat emis duminică, Poliția Bihor anunța că sâmbătă, 10 octombrie, în jurul orei 21, echipele de control s-au autosesizat că la un local de evenimente din municipiul Oradea se desfășura o nuntă la care nu erau respectate prevederile legale privind numărul total de participanți. Mai precis, în loc de 50 de persoane în interior, respectiv 100 pe terasă, la eveniment erau prezente peste 300 de persoane, preciza comunicatul.
”Participanții la eveniment au fost legitimați, iar evenimentul a fost oprit la intervenția polițiștilor. În acest context, polițiștii orădeni au întocmit dosar penal în cauză și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor”, transmitea Inspectoratul Județean de Poliție Bihor.
Administratorul sălii de evenimente a fost amendat cu 15.000 de lei pentru nerespectarea regulilor privind organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții sau restricții, arăta sursa citată.
Marți, 13 octombrie, procurorii orădeni anunțau că au deschis un dosar penal după nunta fiului fostului adjunct al șefului Poliției Bihor, Eugen Boc.
„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea se află înregistrat dosarul cu nr. 4160/P/2020 în care se efectuează cercetări cu privire la infracţiunea de zădărnicerea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 C.pen., constând în aceea că în data de 10.10.2020, intre orele 20.30-21.30, numitul X şi-a organizat o petrecere de celebrare a căsătoriei la sala de evenimente Opera din mun. Oradea, ocazie cu care au fost prezenți ca invitaţi un număr de circa 356 de persoane, sens în care nu a respectat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Contactată telefonic de BihorJust, doctorița Daniela Rahotă, directoarea DSP Bihor, a explicat că ancheta epidemiologică este încă în desfășurare în acest caz, dar a precizat că nu poate oferi mai multe amănunte: ”Există o anchetă penală în această situație și, potrivit legii, nu avem voie să facem publice detalii.”
Comments 7