Reacție de bucurie a judecătoarei Florica Roman, din cadrul Curții de Apel Oradea, după ce Curtea Constituțională (CCR) a admis o excepție referitoare la dreptul celor arestați în cauze în care ulterior s-a dispus achitarea sau clasarea de a cere repararea pagubei produsă prin lipsirea de libertate. ”Este o realizare a carierelor noastre de magistrați”, a declarat, în exclusivitate pentru BihorJust, magistratul care a făcut parte din completul care a ridicat excepția referitoare la articolul 539 din Codul de Procedură Penală.
”CCR a făcut astăzi dreptate celor nevinovați cărora statul le-a luat libertatea, valoarea umană cea mai de preț. Statul, care are putere enormă în raport cu cetățenii, are potența de a le îngrădi drepturi și libertăți, trebuie să răspundă atunci când, în final, se dovedește că cetățenii împotriva cărora și-a folosit puterea au fost nevinovați.
Este o realizare a carierelor noastre de magistrați. A mea și a colegelor: doamna Aurora Popa, colega de complet, și doamna procuror de ședință Viorica Diniță care a susținut sesizarea CCR.
Mă bucură enorm soluția CCR”, a declarat judecătoarea Florica Roman.
Reamintim că, azi, Curtea Constituțională a stabilit că excluderea dreptului la repararea pagubei în cazul arestărilor dispuse în procese penale soluționate prin clasare sau prin achitare este neconstituțională. Astfel, CCR a admis o excepție ridicată de judecătoarele Florica Roman și Aurora Popa, de la Curtea de Apel Oradea.
”în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă din cuprinsul art.539 din Codul de procedură penală care exclude dreptul la repararea pagubei în cazul privării de libertate dispuse în cursul procesului penal soluționat prin clasare, conform art.16 alin.(1) lit.a)-d) din Codul de procedură penală, sau achitare”, se arată în decizia instanței de contencios constituțional.