La data de 22 aprilie 2025 a fost depusă la Senat, în vederea dezbaterii, propunerea legislativă înregistrată sub nr. B148/2025, având ca obiect modificarea articolului 60 și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și modificarea articolului 583 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Inițiativa legislativă urmărește introducerea unei forme alternative de executare a pedepsei cu închisoarea, constând în executarea acesteia la domiciliu, măsură ce ar putea fi dispusă de instanța de judecată în cadrul procesului de individualizare a pedepsei.
Modificările propuse vizează în mod expres anumite categorii de persoane: inculpatele care sunt gravide sau au în îngrijire un copil mai mic de trei ani; cele care au în întreținere minimum trei copii minori; precum și inculpații care, la data pronunțării hotărârii de condamnare, au împlinit vârsta de 65 de ani.
Redăm în următoarele rânduri modificările prevăzute:
„LEGE pentru modificarea art. 60 precum și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și modificarea art. 583 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală:
I) Articolul 60 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal se completează cu alineatul 2, și va avea următorul cuprins:
Art. 60
(2) Pedeapsa închisorii poate fi executată și la domiciliul persoanei condamnate.
Pe perioada executării pedepsei închisorii la domiciliu, persoana condamnată are obligația de a nu părăsi domiciliul unde locuiește fără permisiunea instanței de judecată.
După articolul 98 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal se introduce art. 98¹, care va avea următorul cuprins:
(1) Executarea pedepsei închisorii la domiciliu poate fi dispusă de instanța de judecată la cererea persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii pentru fapte comise fără violență, dacă depun informații și documente prin care să-și dovedească mijloacele de existență, în următoarele situații:
- dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare, persoana inculpată este gravidă sau are un copil în îngrijire mai mic de trei ani;
- dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare, persoana inculpată are spre îngrijire cel puțin 3 copii minori;
- dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare, persoana inculpată a împlinit 65 de ani.
(2) Instanța nu poate dispune executarea pedepsei la domiciliu pentru persoanele condamnate pentru fapte săvârșite cu intenție, prevăzute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, în titlurile I (cu excepția art. 226 și art. 227), II (cu excepția art. 228, art. 238-art. 243, art. 245-art. 246, art. 249-art. 251, art. 256), III (cu excepția art. 259-art. 261), IV, în capitolul III din titlul VII, în capitolul I (cu excepția art. 373) și în titlurile X, XI, XII din Partea specială, precum și la art. 336-338 și 351, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, cu modificările ulterioare, de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor și altor operațiuni cu produse militare, republicată, de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare;
Art. 982 Măsurile de supraveghere și obligațiile:
(1) Pe durata executării pedepsei la domiciliu, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunțe, în prealabil, cu cel puțin 15 zile, schimbarea domiciliului;
d) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
(2) Instanța impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligații:
a) să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională;
b) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;
c) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.
Art. 983 Supravegherea condamnatului
(1) Pe durata executării pedepsei la domiciliu, datele prevăzute în art. 982 alin. (1) lit. a), c), d) se comunică serviciului de probațiune.
(2) Supravegherea executării obligațiilor prevăzute în art. 93 alin. (2) lit. a) și lit. b) se face de serviciul de probațiune. Verificarea modului de îndeplinire a obligațiilor prevăzute în art. 93 alin. (2) lit. c) se face de organele abilitate, care vor sesiza serviciul de probațiune cu privire la orice încălcare a acestora.
(3) Serviciul de probațiune va lua măsurile necesare pentru a asigura executarea obligațiilor prevăzute în art. 93 alin. (2) lit. a) și lit. b), într-un termen cât mai scurt de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
(4) Pe durata executării pedepsei la domiciliu, serviciul de probațiune are obligația să sesizeze instanța, dacă:
a) au intervenit motive care justifică fie modificarea obligațiilor impuse de instanță, fie încetarea executării unora dintre acestea;
b) persoana supravegheată nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută, în condițiile stabilite, obligațiile care îi revin.
Art. 984 Modificarea sau încetarea obligațiilor
(1) Dacă pe parcursul executării pedepsei la domiciliu au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligații, fie sporirea sau diminuarea condițiilor de executare a celor existente, instanța dispune modificarea obligațiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului șanse mai mari de îndreptare.
(2) Instanța dispune încetarea executării unora dintre obligațiile pe care le-a impus, când apreciază că menținerea acestora nu mai este necesară.
Art. 985 Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere

(1) Dacă pe parcursul executării pedepsei la domiciliu persoana supravegheată, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse ori stabilite de lege, instanța revocă executarea pedepsei la domiciliu și dispune executarea restului de pedeapsă în penitenciar. Perioada pedepsei executată la domiciliu se consideră executată.
(2) Dacă pe parcursul executării pedepsei la domiciliu cel condamnat a săvârșit o nouă infracțiune, descoperită până la executarea pedepsei la domiciliu și pentru care s-a pronunțat o condamnare la pedeapsa închisorii, instanța revocă executarea pedepsei la domiciliu și dispune executarea pedepsei în penitenciar.
(5) Pedeapsa principală pentru noua infracțiune se stabilește și se execută, după caz, potrivit dispozițiilor referitoare la recidivă sau la pluralitatea intermediară.
(6) Dacă infracțiunea ulterioară este săvârșită din culpă, instanța poate menține sau revoca executarea restului pedepsei la domiciliu; în cazul revocării, dispozițiile alin. (1), alin. (2) și alin. (5) se aplică în mod corespunzător.
Art. 986 Anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere
(1) Dacă pe parcursul executării pedepsei la domiciliu se descoperă că persoana condamnată mai săvârșise o infracțiune până la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus suspendarea, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, executarea pedepsei la domiciliu se anulează, aplicându-se, după caz, dispozițiile privitoare la concursul de infracțiuni, recidivă sau pluralitate intermediară.
(2) În caz de concurs de infracțiuni sau pluralitate intermediară, instanța poate dispune executarea pedepsei rezultante la domiciliu, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute în art. 981.
Dispoziții finale și tranzitorii:
I) Noile reglementări privind modificările aduse Legii nr. 286/2009 privind Codul penal vor intra în vigoare în termen de 3 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
II) Art. 583 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală se modifică, se completează și va avea următorul cuprins:
(1) Asupra revocării sau anulării suspendării executării pedepsei sub supraveghere sau pedepsei închisorii la domiciliu prevăzute la art. 96 sau 97 și art. 985, art. 986 din Codul penal se pronunță, din oficiu, la sesizarea procurorului sau a consilierului de probațiune, instanța care judecă ori a judecat în primă instanță infracțiunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea. „