Un executor judecătoresc a fost trimis în judecată de procurorii DNA Pitești sub acuzația de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Marius Damaschin ar fi încasat peste 1,3 milioane de lei în mai bine de 150 de dosare de executare silită și a folosit banii în interes propriu, fără să-i predea mandatarului creditorilor.
În rechizitoriul DNA Pitești se arată executorul judecătoresc ar fi produs prejudiciul în perioada 1 februarie 2015 – 10 octombrie 2019. ”Prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării procedurii de executare silită în 152 de dosare de executare, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare 1.332.818 lei în dauna mai multor creditori, care aveau de recuperat banii respectivi”, au explicat procurorii anticorupție.
Astfel, deși a încasat cu titlu de debite recuperate suma respectivă, consemnată la dispoziția sa și care era cuvenită creditorilor cu titlu de debite recuperate, Marius Damaschin nu ar fi virat banii proveniți din executarea silită către mandatarul creditorilor, folosind banii în interes personal.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii, respectiv sechestru pe imobile și terenuri deținute de executor. Dosarul său a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Pitești.
Nu este primul caz în care Marius Damaschin a fost trimis în judecată pentru astfel de fapte. Între 2013 și 2014, în contextul desfășurării procedurii de executare silită într-un dosar, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele din Codul de procedură civilă (aplicabil la acea dată), în sensul că ”nu ar fi dispus încetarea procedurii și restituirea sumei de 2.665.654 de lei către debitor, ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori”.
”Mai mult, inculpatul ar fi dispus în interes personal de această sumă de bani care ar fi fost disipată prin tranzacții succesive de ieșire din cont (viramente către alte conturi de unde sumele au fost scoase de către inculpat în numerar, plăți reprezentând „cumpărături” și transferuri bancare către o societate deținută de către o rudă)”, au detaliat procurorii DNA în decembrie 2020, când l-au trimis în judecată.
CITIȚI și Doi executori judecătorești, trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și spălare de bani