O iniţiativă inedită vine să reaşeze cel mai important muzeu din Crişana în prim planul instituţiilor de gen din ţară care organizează adevărate experimente socio-culturale demne de marile muzee ale lumii. Este vorba despre proiectul intitulat „Cu bunicii la muzeu – Ghizi pentru o zi”, care lansează o provocare destinat să atragă o largă categorie de public, de la cei mai mici vizitatori, la cei aflaţi la vârsta senectuţii. Organizat de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, proiectul se va derula la Muzeul Oraşului Oradea, aflat în incinta bastionului medieval din Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41, pe toată durata celei de a doua vacanţe de iarnă, adică în perioada 14-19 februarie.
După cum au anunţat organizatorii, „bunicii și nepoții lor sunt invitați să cunoască istoria orașului Oradea, la secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Cu acest prilej, preț de câteva ore, bunicii pot fi ghizi pentru nepoți, având posibilitatea să le vorbească tinerilor lor însoțitori despre poveștile ascunse ale Cetății din Oradea, despre intrarea Armatei Române în Oradea în anul 1919 și despre istoria celor mai reprezentative clădiri din orașul de pe Criș.
De asemenea, bunicii vor putea povesti despre propria lor experiență de viață din comunism în cadrul expozițiilor «Discoteca anilor 70-80», respectiv «Seismograf 77», obiectele din expoziții (globul disco, vinilurile, telefonul cu disc, pick-ul, mașina de scris etc.) acționând ca niște madlene care le vor trezi o serie de amintiri din tinerețe”.
Dar pentru ca ţelul propus să nu pară cu neputinţă de atins, organizatorii s-au şi gândit cum să vină în sprijinul bunicilor şi bunicuţelor care vor vrea să accepte provocarea lansată de muzeografi. Aceştia le vor pune la dispoziţie o suită de materialele informative, care în va ajuta în prezentările lor.
Costul unui bilet în cadrul acestui program muzeal este de 10 lei/persoană la expozițiile de bază ale Muzeului Orașului Oradea.