O inedită expoziție, care cuprinde, printre altele, obiecte arheologice descoperite cu ajutorul detectoarelor de metal, a fost vernisată, vineri, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în prezența a 50 de pasionați de istorie și arheologie. Sub titulatura ”Descoperirile arheologice recente din Țara Croșurilor”, sunt prezentate atât rezultatele cercetărilor conduse de muzeografii instituției în ultimii cinci ani, cât și obiecte pe care membrii pasionați de istorie ai unei asociației Dacia Crisius le-au scos la lumină cu ajutorul detectoarelor de metale.
Obiectele care compun expoziția aparțin tuturor perioadelor arheologice, din Neolitic și până în Evul Mediu târziu, unele dintre acestea provenind din zone despre care înainte nu se știa că ar fi fost locuite. Piesele reprezintă atât urme ale activității cotidiene (unelte, vase ceramice), cât și artefacte care aparțin unor elite (piese de armament, podoabe, depozite monetare). Arheologii spun că toate sunt dovezi ale activității umane ce vin să îmbogățească informațiile cu privire la evoluția societății în această parte de țară.
O parte din obiecte au fost descoperite datorită pasiunii membrilor Asociației Dacia Crisius, formată din polițiști, studenți, ingineri și chiar medici. Aceștia au scos la lumină multe dintre artefacte în timpul unor cercetări făcute în zone de pădure, cu ajutorul unor detectoare de metale.
“Vreau să mulțumesc Muzeului Țării Crișurilor pentru efortul care l-a depus pentru organizarea acestui vernisaj și al arheologilor, restauratorilor, Direcției de Cultură pentru că s-a implicat în această expoziție. Noi vrem să aducem separat un mulțumesc domnului arheolog Călin Ghemiș care, pe lângă sfaturile care ni le-a dat, a fost lângă noi în fiecare weekend și la fiecare descoperire” a declarat Dan Slăvescu, unul dintre membri asociației Dacia Crisius.
Din pasiune
Pasiunea membrilor asociației este una destul de costisitoare. Un detector de metale costă între 1000 și 2000 de euro, în funcție de performanțe, iar autorizația de care au nevoie se achită anual la sediul poliției.
Strădania pasionaților de istorie din cadrul Asociației Dacia Crisius s-a concretizat în descoperirea a sute de obiecte arheologice. Printre acestea se numără 19 monede din argint, 21 verigi şi tot atâtea monede din bronz, 53 bucăţi ceramică, 3 topoare, 50 de alte obiecte din fier şi 5 din bronz neidentificate, verigi şi vârfuri de suliţă.
Tezaurul dacic din argint – ultima descoperire a asociației
Un tezaur dacic din podoabe de argint, alcătuit dintr-un colan torsadat, întreg, de tip torques, și un cercel, ambele specifice perioadei târzii a Epocii Fierului, respectiv între secolele I î.Hr și I d.Hr, reprezintă ultima descoperire realizată de membrii asociației în luna august a acestui an.
Cu o greutate de 62 de grame, colanul este realizat dintr-o bară subţire din argint, rectangulară în secţiune şi torsionată, cu capetele întoarse pentru prindere. În punctul cel mai subțire, lângă capete, colanul măsoară sub 3 mm în diametru. Se îngroașă treptat, la mijlocul distanței dintre extremele măsurate având 5,77 mm, până în punctul cel mai gros al barei din argint, unde măsoară 6,7 mm în diametru.
Cercelul are 7 grame şi o formă circulară, fiind realizat din sârmă din argint, subţiată treptat. Ambele extremităţi sunt lăsate libere, una terminându-se cu un buton conic.
“În momentul descoperirii, cercelul atârna de punctul cel mai gros in diametru al colanului din argint, asemena unui medalion. Acest fapt ne indică o similitudine întâlnită la un alt tezaur de podoabe descoperit de membrii asociației noastre, la care pe bara torques-ului atârna o verigheta din argint”, au explicat membrii Asociației Dacia Crisius.
Aceștia spun că fac totul din pasiune, motiv pentru care au refuzat chiar și răsplata care li se cuvenea prin lege. Totuși, au o singură dorință: recunoașterea meritelor detectoristului în redescoperirea și scrierea istoriei.
Felicitari baieti! Doar cu pasiune se scrie istorie!