Femeia, aflat în arest preventiv a fost trimisă în judecată sub acuzaţia comiterii infracţiunii de violenţă în familie – tentativă la infracţiunea de omor,
In data de 08.02.2024, în jurul orelor 13.30-13.45, în timp ce se afla în anexa cu destinaţia adăpost pentru animale a imobilului situat în oraş Aleşd, Cartierul Obor, , pe fondul unui conflict cu concubinul său, inculpata i-a aplicat acestuia o lovitură în zona toracică (regiune precordială) cu un obiect tăietor înțepător (cuţit), ocazie cu care i-au fost provocate mai multe leziuni care au necesitat pentru vindecare 20-25 zile îngrijiri medicale, viaţa acestuia fiind pusă în primejdie.
În dimineața zilei de 08 februarie 2024, persoana vătămată s-a deplasat la vulcanizarea din Aleşd, pentru a repara două anvelope de la căruţă, iar apoi în piaţă, pentru a cumpăra camere pentru anvelope. În momentul în care se întorcea de la piaţă, pe bicicletă, a observat-o pe drum pe inculpata care a început să-i reproşeze că a cheltuit toţi banii cu o altă femeie, persoana vătămată încercând să se justifice, după care s-a dus acasă şi a ascuns camerele pentru anvelope în grajd. La scurt timp a ajuns acasă şi inculpata , a intrat în grajd şi a reluat discuţia cu persoana vătămată, aceasta reproşându-i concubinului său că ar avea o relaţie cu o altă femeie, cu care cheltuie şi banii. Persoana vătămată i-a spus inculpatei că a folosit banii pentru a achiziţiona camerele pentru anvelope, pe care i le-a şi arătat, iar în timp ce i le arăta s-a apropiat de inculpată, moment în care aceasta a scos un cuţit din buzunarul de pantaloni cu care a lovit-o pe persoana vătămată în zona toracică, provocându-i o plagă înţeptat-tăiată cu dimensiune la nivelul tegumentului de 2 cm. Persoana vătămată i-a prins inculpatei mâna în care avea cuţitul, iar în timp ce îmbrânceau, lama cuţitului s-a rupt, mânerul rămânând în mâna inculpatei, persoana vătămată aruncând lama cuţitului în grajd, după care amândoi au ieşit din grajd, însă cum inculpata era în continuare agitată, persoana vătămată a prins-i de mâini, moment în care inculpata a ripostat, lovind-o pe persoana vătămată cu capul în faţa, în zona pomeţilor, în partea dreaptă. Ca urmare a acestui comportament al inculpatei, persoana vătămată a luat hotărârea de a se duce la mama acesteia, pentru a-i relata cele întâmplate, iar când s-a întors de la locuinţa acesteia, s-a deplasat la Serviciul de Ambulanţă Aleşd, de unde a fost preluată de un echipaj, care a transportat-o la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Oradea, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă.Femeia a recunoscut comiterea faptei, iar în declaraţia dată în faţa instanţei de fond (fila 55 din dosarul tribunalului), a arătat că deşi nu a vurt să-l omoare pe concubinul său, s-a gândit că se poate întâmpla asta.
Prin sentinţa penală n. 125 din 18 iulie 2024, Tribunalul Bihor, în baza art. 396 alin. (2) Cod procedură penală cu aplicarea art. 396 alin. (10) Cod procedură penală, a condamnat-o pe inculpata pentru săvârşirea infracţiunii de violenţa în familie în forma tentativei la infracţiunea de omor, prevăzută de art. 32 alin. (1) Cod penal rap. la art.199 alin. (1) cu ref. la art. 188 alin. (1) din Cod penal, la o pedeapsă de 3 ani si 6 luni închisoare ce se va executa în regim de detenţie; În baza art. 67 alin. (2) Cod penal i s-a interzis inculpatei exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de 4 ani, cu titlu de pedeapsă complementară, ce se va executa potrivit art. 68 alin. (1) lit. c) Cod penal, respectiv după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate; În baza art. 65 alin. (1) Cod penal i s-a interzis inculpatei exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, cu titlu de pedeapsă accesorie, ce se va executa conform dispoziţiilor art. 65 al. 3 Cod penal, respectiv din momentul rămânerii definitive a hotărârii şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În baza art. 72 alin. (1) Cod penal, s-a scăzut din pedeapsa aplicată inculpatei durata măsurii reţinerii şi arestului preventiv din data de 09.02.2024 până la zi. În baza art. 399 alin. (l) Cod procedură penală s-a menţinut măsura arestării preventive a inculpate.Curteade Apel Oradea a constatat azi că pedeapsa ce i-a fost aplicată inculpatei a fost corect individualizată şi nu se impune nici reducerea acesteia şi nici reţinerea în favoarea inculpatei a circumstanţelor atenuante prevăzute de art. 75 alin. (2) lit. a) şi b) Cod penal.
sta apel, femeia a cerut a i se reduce pedeapsa ce i-a fost aplicată şi a se dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, iar în subsidiar a se reduce pedeapsa ce i-a fost aplicată sub minimul special. În susţinerea apelului s-a cerut să se ţină seama de circumstanţele concrete în care inculpata a comis infracţiunea, respectiv pe fondul unui conflict spontan datorat unei crize de gelozie, după ce a fost lovită de persoana vătămată. De asemenea, s-a cerut să se ţină seama de poziţia persoanei vătămate, care a recunoscut că are o parte din vină, precum şi de împrejurarea că inculpata nu are antecedente penale, are doi copii minori şi a avut o atitudine procesuală corectă.