Un fermier din Telechiu a fost condamnat de Tribunalul Bihor la o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare, sub acuzația că, timp de opt ani, a folosit documente false pentru a obține de la APIA fonduri europene. Procurorii DNA Oradea susțin că, în acest fel, Geczi Imre Zsolt a încasat sume nerambursabile de peste 320.000 lei, pe care Tribunalul l-a obligat să le restituie și pentru recuperarea cărora anchetatorii au pus sechestru pe toată averea bihoreanului. Sentința de azi a Tribunalului Bihor nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Extras din hotărârea 174/2022 a Tribunalului Bihor:
Condamnă pe inculpatul GECZI IMRE-ZSOLT, la o pedeapsă principală de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei, în formă continuată (9 acte materiale).
Aplică inculpatului GECZI IMRE-ZSOLT, cu titlu de pedeapsă complementară, pe o durată de 2 ani, interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice şi dreptul de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Sispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale a închisorii de 3 ani și potrivit art. 92 Cod penal, stabilește un termen de supraveghere de 3 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, obligă pe inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei com. Ţeţchea sau în cadrul Primăriei mun. Oradea, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.
Obligă inculpatul GECZI IMRE-ZSOLT la plata sumei totale de 320.508,45 lei, acordată cu titlu de subvenţii pentru campaniile 2008-2016, precum şi a accesoriilor fiscale aferente de la data acordării (raportat la data încasării anuale a fiecărei sume) şi până la plata efectivă a întregului debit.
Obligă inculpatul GECZI IMRE-ZSOLT să plătească statului suma de 15.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate în procesul penal, din care suma de 13.000 lei reprezintă cheltuieli din cursul urmăririi penale.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.
Documente false depuse la APIA
Sentința Tribunalului Bihor vine la doi ani de la trimiterea în judecată a lui Imre Zsolt Geczi, într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea sub acuzația de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008-2016, fermierul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false (contracte de arendare, tabele centralizatoare etc) în scopul de a obține fonduri ”în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate”.
În acest fel, Imre Geczi ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 320.508 de lei.
”Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 342.174 lei, sumă la care se adaugă accesoriile fiscale (dobânzi și penalități) potrivit Codului de Procedură Fiscală, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal”, au explicat procurorii DNA Oradea la momentul trimiterii în judecată a fermierului.