O nouă ediție a festivalului-concurs ”D’ale porcului” va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare, în weekend-ul 3-4 decembrie. Cu această ocazie se va desfășura și târgul de produse locale, alimentare şi non-alimentare, ”FAIN DINing BIHOR”.
”D’ale porcului” este un festival-concurs de preparare tradiţională a cărnii de porc, unde concurenți sunt echipe ce reprezintă comune din Bihor, dar și invitați din ţară şi din străinătate ai acestora.
Echipele pot fi formate din cel mult şase persoane, căpitanul de echipă fiind numit dintre acestea. Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispoziţie de organizatori.
Pentru fiecare echipă înscrisă în concurs, organizatorii asigură:
- zonă de concurs (6X5 m); umbrele-pavilion (6X3 m)
- 2 mese, 2 laviţe, 2 paleţi, folie pentru paleți
- un porc de 100-110 kilograme; pâine (aprox. 15 kg.)
- acces la apă potabilă şi curent electric
- butelii de aragaz (3-4); pubele, saci de gunoi
- pahare, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă (aprox. 150); şerveţele
Fiecare echipă participantă trebuie să îşi asigure:
- echipament adecvat de lucru: salopete, şorţuri, căşti de păr, mănuşi de unică folosinţă, măşti
- ceaune şi suporturi pentru ceaune
- instalaţii de gătit (aragaz, reşou, grătar, cuptor) pe gaz, curent sau lemne (fiert/ prăjit); prelungitoare; lemne
- oale, cratiţe, ligheane, găleţi (fierbere organe, prăjire jumări, pregătire caltaboşi/ cârnaţi etc.)
- butuc pentru tăiat, cuţite, bardă, topor, fierăstrău
- măcinător de carne, cârnăţar
- orez, varză acră, legume (ceapă, usturoi etc) şi condimente; maţe
- orice alt instrument sau material necesar
Juriul va acorda acorda cel puţin 10 premii/ categorie, după cum urmează:
- Cea mai bună țuică/ pălincă
- Cei mai buni cârnaţi
- Cei mai buni caltaboşi
- Cel mai bun toroş/ Cel mai bun produs specific zonei
- Cel mai bun produs special
- Premiul de popularitate – cele mai multe tichete
- Premii speciale
- Marele premiu (I, II, III)
Programul evenimentului
Sâmbătă – 3 decembrie (BIHOR)
- 08.00-18.30 Târg de produse tradiţionale
- 08.00-08.30 Degustare pălincă – CONCURS
- 10.00-10.30 Deschidere festivă
- 10.30-10.40 LANSARE IMN (Văru’ Săndel & Echipa D’ALE PORCULUI)
- 10.40-11.30 Demonstrație-record STAR STONE
- 11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS
- 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
- 13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
- 14.30-16.00 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
- chef Ciprian NICOLESCU (Comtim)
- chef Mircea GROZA (Poveștile socăciței)
- chef Nina RUS (Dezlegare la pește)
- 15.00-16.00 SPECTACOL DE DANS ȘI MUZICĂ: ASOCIAȚIA „FOLCLOR FĂRĂ FRONTIERE”
- 16.00-17.00 SPECTACOL DE DANS: Darius MABDA – CÂȘTIGĂTORUL „ROMÂNII AU TALENT” 2022; RECITAL: VĂRU’ SĂNDEL
- 17.00-17.30 Festivitate de premiere
Duminică – 4 decembrie (ROMÂNIA)
- 08.00-18.30 Târg de produse tradiţionale
- 08.00-08.30 Degustare țuică/ pălincă – CONCURS
- 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
- 13.30-14.30 Degustare preparate specifice/ speciale – CONCURS
- 14.30-15.00 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
- 15.00-16.00 RECITAL: NATY LOVES MONDAY
- 16.00-18.00 RECITAL: Ansamblul folcoric „Nuntașii Bihorului”, Orchestra „Rapsodia Bihoreană” (dirijor prof. Liviu BUȚIU), Grupul vocal „Lioara”, Teodora ȘANDRU, Florica RUJA, Ioana URS, Cornel BORZA – TINU VEREȘEZAN
- 18.00-18.30 Festivitate de premiere