În localitatea Gurbediu din Bihor, o fermă de păsări crescute la sol, în hale, deținută de investitori germani, generează cele mai mari exporturi de ouă din România, arată un clasament realizat de către Institutul Național de Statistică la solicitarea Econlomica, scria economica.net. Este vorba despre Oul de Tinca deținut de PST Agrar GMBH Germania, care a reușit în 2022 să vândă ouă în valoare de 66 de milioane de lei.
Recent firma a cerut acord de mediu pentru „ Construire fermă de găini ouătoare și împrejmuire teren în comuna Mădăras, județul Bihor”. Prin proiect se dorește construirea unei ferme de găini ouătoare care va fi formată din 8 hale identice, folosind utilaje și tehnologii performante care să dezvolte capacitatea de producție gestionând eficient resursele, având în vedere respectarea standardelor naționale și comunitare. Ferma de găini ouătoare propusă prin prezentul proiect va fi formată din 8 hale cu capacitatea de 1226500 capete/serie (1 an). Suprafață de teren necesară proiectului este de 133300 m2 din care suprafață construita propusa va fi 33044 m2, iar spațiile verzi se vor intiinde pe 85911 m2.Fiecare hală are dimensiuni: 144,16 m x 23,80 m. Suprafata construita a fiecărei hale va fi de 3478 mp iar cea desfășurata a fiecărei hale va fi de 10396 mp “La nivelul solului exista o suprafata liberă, unde se gaseste doar asternut si aceasta este libera astfel incat pasarile sa-si satisfaca nevoile comportamentale.La nivelul intregii hale aceasta suprafata este de 9259,69 m2 (3086,56 m2 x 3). Astfel fiecare pasare are o suprafata de asternut la sol de 565,675cmpAceste culoare permit păsărilor să se deplaseze și să se odihnească și în același timp vor permite accesul personalului fermei”, se arata în solicitarea făcută de firma către APM Bihor. Fiecare hală are dimensiuni: 144,16 m x 23,80 m. Suprafata construita a fiecărei hale va fi de 3478 mp iar cea desfășurata a fiecărei hale va fi de 10396 mp, fiecare corp de clădire având regim de înălțime P+2.S-a optat pentru sistemul de creștere în baterii deschise multietajate, sistem mult mai eficient în raport cu sistemul de creștere în baterii închise și cel de creștere la sol.Acest sistem de creștere valorifică superior spațiul interior al halei, permite păsărilor să se deplaseze liber între etajele bateriilor și între rânduri, asigură o gestionare mai eficientă a găinațului, deoarece circa 70% din cantitatea de găinaț este evacuată permanent din hală iar emisiile de amoniac din hală se reduc cu până la 60%.
Se propune sistemul de creștere pe linii de creștere, multietajate, cu 2 nivele, dotate cu sistem de furajare, cuibare, evacuare a dejecțiilor, benzi de colectare ouă, adăpare și cu stinghii de odihnă.
Pe aceeași tema