Vestile bune se țin lanț de milionarul Beniamin Rus. După achitarea în procesul în care era acuzat alături de fostul vicepreedinte CJ Bihor, Alexandru Kiss, a venit o decizie extraordinară i pentru firma sa Selina. ”La data de 23 martie 2023, Tribunalul Bihor a dispus închiderea cu succes a procedurii de reorganizare Selina SRL, parte a Grupului Selina, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa construcţiilor, cu consecinţa ieşirii din insolvenţă după aproape 9 ani”, anunţă CITR.CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România. Cu o experienţă de peste 22 de ani pe piaţa insolvenţei şi peste 1100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR şi distribuie anual între 80-100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.
Grupul de Firme Selina (Selina, Trameco, Drumuri Bihor şi Selina Invest) are peste 1.000 de angajaţi şi deţine peste 400 de utilaje, echipamente şi unităţi de producţie beton şi asfalt.
”Din nou reuşim să salvăm o companie de impact aflată, pe parcursul ultimilor ani, în dificultate. Beneficiind de o nouă şansă, Selina şi întreaga ei echipă de profesionişti îşi continuă parcursul în mediul economic, iar împreună cu grupul din care face parte asigură o mie de locuri de muncă într-un business cu un volum al cifrei de afaceri de peste 100 milioane euro anual. Cu acest proces am demonstrat încă o dată că, accesată la timp, insolvenţa salvează un business în declin, îi întoarce pur şi simplu soarta. Gestionat corect şi cu sprijinul creditorilor, un astfel de mecanism poate ajuta antreprenorii să depăşească cu bine perioadele dificile”, a declarat Mariana Boiciuc, Senior Partner, CITR Cluj.
Proiectele companiei includ construcţii de spitale, unităţi de învăţământ, restaurări de monumente, autostrăzi, drumuri şi poduri, căi ferate şi piste aeroportuare. Printre cele mai importante proiecte se numără: Proiectare şi execuţie pentru finalizarea Autostrăzii Braşov – Tg. Mureş – Cluj – Oradea, Secţiunea 3C; lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucureşti Sud între A2 km23+600 şi A1 km 55+520 – LOT II. Creşterea gradului de siguranţă şi securitate în Aeroportul Oradea; Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare din Satu Mare.
”Suntem mândri că am reuşit să finalizăm procedura de reorganizare ca urmare a îndeplinirii tuturor obligaţiilor de plată asumate în cadrul planului de restructurare complex elaborat împreună cu echipa CITR. În ciuda dificultăţilor de pe piaţa construcţiilor, în ultimii ani ne-am concentrat eforturile să extindem portofoliul de contracte ceea ce a generat o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro în 2022, iar pentru 2023 estimăm o creştere de 60% a acesteia precum şi realizarea unor proiecte majore de construcţii. Mulţumesc echipei de management Selina, alături de care în ultimii ani am reuşit să dezvoltăm compania şi să obţinem aceste rezultate remarcabile”, a spus Beneamin Rus, fondatorul grupului Selina.
Creditorii majoritari în procedură au fost Unicredit Bank SA şi Banca Transilvania SA, cu peste 80% din totalul sumelor asumate la plată prin planul de reorganizare. În perioada de reorganizare, compania a reuşit achitarea unui cuantum de peste 13,5 milioane de euro.
”Este important să înţelegem că insolvenţa nu înseamnă faliment, ci dimpotrivă, poate reprezenta soluţia salvatoare dacă mecanismul este adoptat încă de la primele semne de dificultate. Unele procese sunt de lungă durată, cum a fost şi cazul Selina, însă parcurgerea acestuia alături de un partener cu expertiză solidă, cum este CITR, facilitează reuşita, mai ales atunci când se bucură de tot sprijinul creditorilor săi. Echipa CITR a avut un aport important în derularea procedurii Selina SRL, facilitând alinierea intereselor companiei cu cele a creditorilor, pentru a obţine una dintre cele mai mari finanţări acordate unei companii aflate în insolvenţă”, a spus Călin Părău, Head of Commercial, CITR.
Potrivit studiilor CITR, la nivel naţional sunt peste 13.000 de companii de impact aflate în diverse stadii de dificultate. Comerţul, construcţiile şi industria prelucrătoare rămân cele mai afectate domenii în 2022. Companiile din aceste domenii reprezintă peste 60% din numărul total al firmelor intrate în insolvenţă în 2022.