Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat și anul trecut ca urmare a demersului juridic al unei firme din Bihor, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât, în şedinţa din 13 decembrie, să ia act de renunţarea la judecată a societăţii Dhelectric System SRL, ceea ce înseamnă că programul Casa Verde Fotovoltaice poate fi reluat, a informat Ministerul Mediului.Si de aceasta data pericolul vine tot din Bihor, via Estonia. O firmă înregistrată acum 1 an în Estonia pe numele unei românce de 19 ani a cărei familie e legată de marca ″Arsenie Boca″ s-a adresat judecătorilor pentru suspendarea Casa Verde Fotovoltaice, scrie profit.ro.Trustee Capital Management IFN OU, care nu figurează în registrele de profil ale Băncii Naționale a României și nici în cele ale Autorității de Supraveghere Financiară din Estonia, potrivit verificărilor Profit.ro, a dat în judecată și BNR, în 2 procese, solicitând în contencios administrativ suspendarea, respectiv anularea unui act emis în octombrie anul acesta de banca centrală. Firma a fost înregistrată în decembrie anul trecut în Estonia, cu capital social minim potrivit legislației statului baltic, de 4.200 euro, și cu obiect de activitate ″Alte servicii financiare″.Drept asociat și administrator unic figurează Dariana Laura Andor (19 ani) din Oradea, care însă i-a dat anul acesta, prin procură, drept de reprezentare în cele 2 calități menționate lui Ilja Nikiforov (36 de ani), rezident permanent în Estonia, cu domiciliul în capitala Tallinn, potrivit datelor de la Registrul estonian al Comerțului. Nikiforov este avocat și partener la compania estoniană de servicii juridice și de contabilitate Eesti Firma, specializată în înființarea și administrarea de firme. Dariana Laura Andor este asociat și administrator unic și la o firmă românească de ″alte activități de creditare″, Azaria Finance IFN SRL, înființată în ianuarie anul acesta. Din datele publice disponibile analizate de Profit.ro rezultă că mama Darianei Laura Andor, Diana Adela Talpoș, controlează indirect o societate cu nume identic (și cu același obiect de activitate) cu cea din Estonia, înregistrată în România, Trustee Capital Management IFN SRL, înființată în 2020, dar fără activitate până în 2024, scrie profit.ro.
Trustee Capital IFN (una dintre IFN-uri) ale cărei scrisori de garanție au fost acceptate anul trecut, dar anul acesta au fost refuzate de AFM, a chemat în instanță Ministerul Mediului, cerând suspendarea executării actului administrativ ORD.20475/20/09/2024 în baza căruia funcționează programul Casa Verde Fotovoltaice. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 16 decembrie a.c.Una dintre firmele IFN afectate este Trustee Capital Management IFN OU, ale cărei scrisori de garanție pentru instalatori au fost respinse. Considerând că a fost nedreptățită, compania a dat în judecată Ministerul Mediului, solicitând suspendarea executării actului administrativ ORD. 20475/20/09/2024, în baza căruia funcționează programul „Casa Verde Fotovoltaice”, au adăugat reprezentanții Asociației Prosumatorilor.
Ordinul pentru modificare Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, a fost publicat în Monitorul Oficial la data de 24 septembrie, scrie adevarul.ro.În funcție de decizia instanței, programul ar putea fi suspendat, afectând grav viitorii prosumatori și beneficiarii „Casa Verde 2024”, mai spune asociația.
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE) atrage atenția asupra faptului că aceste întârzieri au un impact negativ asupra tranziției energetice a viitorilor prosumatori și subliniază necesitatea unei mai bune clarificări a cerințelor și procedurilor din cadrul programului AFM pentru a preveni astfel de situații pe viitor.
Trustee Capital Management IFN OU, care nu figurează în registrele de profil ale Băncii Naționale a României și nici în cele ale Autorității de Supraveghere Financiară din Estonia, a dat în judecată și BNR, în 2 procese, solicitând în contencios administrativ suspendarea, respectiv anularea unui act emis în octombrie anul acesta de banca centrală, potrivit Profit.ro. Firma a fost înregistrată în decembrie anul trecut în Estonia.