Societățile comerciale vor avea la dispoziție noi instrumente de restructurare în caz de dificultăți financiare, fără a fi nevoie să apeleze la procedura insolvenței. Este vorba despre acordul de restructurare și concordatul preventiv. Acestea vor elimina stigmatul insolvenței și riscul pierderii încrederii partenerilor companiei, a explicat, pentru BihorJust, Marcel Buhaș, membru al consiliului de conducere al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) – filiala Bihor.
O procedură de preinsolvență poate fi accesată când o firmă se află într-o stare de dificultate, adică să îi fie afectată temporar activitatea, cu posibilitatea ca, în viitor, să-i fie amenințată capacitatea de plată a datoriilor scadente. Este important de menționat că societatea nu trebuie să se afle în insolvență.
”Având în vedere perioada dificilă din punct de vedere economic pe care o traversăm, aceste proceduri pot ajuta firmele cu un management diligent să rămână pe piaţă şi să păstreze locurile de muncă. Pe parcursul derulării unor astfel de proceduri se vor identifica, în concret, soluţiile din practică, astfel încât să se obţină efectul dorit, adică menţinerea companiei pe piaţa în care activează”, spune Marcel Buhaș.
Conform acestuia, avantajul în cazul apelării la aceste proceduri este că o companie care derulează un acord sau plan de restructurare nu va fi stigmatizată ca fiind în insolvenţă, ”astfel că nu există riscul reducerii încrederii partenerilor de afaceri faţă de o astfel de companie”.
Când o persoană juridică alege o procedură de preinsolvență, situația este cunoscută de o parte dintre creditori. Mai mult, managementul dă astfel semnale că doreşte să înlăture dificultăţile apărute, în scopul onorării obligaţiilor pe care şi le-a asumat din derularea activităţii.
Procedurile de preinsolvență au fost subiectul unei conferințe organizate de UNPIR Bihor la finalul lunii trecute. Organizația a anunțat că va face demersuri pentru promovarea acestor proceduri în care colaborarea dintre firma în cauză și practicianul în insolvenţă este esenţială pentru reuşita implementării unui acord sau plan de restructurare.