Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, ca neîntemeiate, sesizările de neconstituționalitate a hotărârii prin care Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. Sesizările respinse miercuri au fost formulate de liderii grupurilor parlamentare ale PNL și USR din Camera Deputaților.
Tot azi, CCR a respins, ca neîntemeiată, și sesizarea de neconstituționalitate a numirii, de către Parlament, a lui George Edward Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ. În acest caz, sesizarea a fost formulată de liderul deputaților USR.
”Pentru pronunțarea soluțiilor de respingere mai sus menționate, Curtea a reținut, în esență, că Hotărârile Parlamentului României nr. 29/2020 și nr.30/2020 au fost adoptate cu respectarea art.76 alin.(2) din Constituție și a practicii unitare în materie a Curții Constituționale, respectiv cu votul majorității parlamentarilor prezenți (simplă).
Față de criticile de neconstituționalitate aduse Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020, Curtea a stabilit, în conformitate cu jurisprudenţa sa, că nu are competența de a verifica îndeplinirea condiției subiective referitoare la buna reputație profesională, această competență exclusivă și discreționară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.
Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaște doar două etape: data adoptării hotărârii de numire și data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. ”Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcției și a atribuțiilor aferente acesteia”, au explicat magistrații CCR.