Mesajele electronice ale unei persoane, trimise în mod privat, pot fi folosite într-un proces de divorț și nu încalcă dreptul la respectarea vieții private și a corespondenței, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Magistrații Curții au stabilit că prezentarea acestor informații nu se face în public, ceea ce face să aibă un efect redus asupra vieții private. Decizia a fost dată într-un caz în care o femeie, cetățean spaniol, s-a plâns că fostul ei soț, cetățean portughez, a depus ca probe în procesul de divorț mesaje pe care aceasta le-a trimis, în timp ce erau căsătoriți, pe un site de dating.
Reclamanta este cetățean spaniol, în vârstă de 63 de ani, care locuiește în Madrid. În urmă cu 20 de ani s-a căsătorit cu un cetățean portughez cu care a avut doi copii. Relația dintre cei doi s-a deteriorat, astfel că femeia a ales, în 2011, să locuiască permanent în Spania, alături de copii, și a cerut încredințarea copiilor, în cadrul unui proces de divorț deschis în țara sa natală.
Soțul ei a replicat, cerând unei instanțe din Lisabona să stabilească reședința copiilor în Portugalia și a intentat, la rândul său, un proces de divorț. La dosar el a depus mesaje pe care le descoperise, în 2010, în computerul comun și pe care soția sa le trimisese pe un site de întâlniri ocazionale. El a susținut că aceste conversații prin e-mail dovedesc că partenera sa a avut relații extraconjugale în timpul căsătoriei lor.
După doi ani, instanța portugheză a suspendat procesul în așteptarea unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la autoritatea judiciară competentă să soluționeze litigiul. În iunie 2015, CJUE a considerat că judecătorii spanioli trebuie să se pronunțe asupra divorțului și a încredințării copiilor.
Între timp, în martie 2012, femeia a depus o plângere penală împotriva soțului său, acuzându-l că i-a încălcarea secretului corespondenței prin faptul că a depus la dosarul de divorț copii ale mesajelor sale de pe site-ul de dating. Magistrații portughezi au decis că nu există probe suficiente împotriva bărbatului și au oprit procedurile, mai ales că soția acestuia nu ceruse despăgubiri.
Sesizată de femeie cu privire la această situație, CEDO a constatat că dezvăluirea mesajelor private ale acesteia a avut efecte limitate asupra vieții private a fostei soții, deoarece prezentarea lor a fost făcută doar în cadrul procedurilor civile, iar accesul public la acesteia nu a fost permis. Curtea a menționat, de asemenea, că mesajele în cauză nu au fost în cele din urmă examinate de judecătorii portughezi, pentru că nu aceștia s-au pronunțat în privința divorțului.
În concluzie, CEDO a stabilit că, în acest caz, nu au fost încălcate prevederile articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.
DOCUMENT – Comunicatul CEDO referitor la cazul M.P. v. Portugal (application no. 27516/14) (în limba engleză):