O afacere infracțională complexă, din care nu au lipsit achizițiile trucate și firmele fantomă, cu ”tentacule” întinse în șase țări – totul pentru a obține fonduri europene de peste 8 milioane de lei, a fost dovedită, în cele din urmă, de procurorii DNA. Anchetatorii au reușit să probeze modalitățile prin care o reprezentantul unei firme de import-export a pus mâna pe banii europeni, folosindu-se de documente false, inexacte sau incomplete. Joi, inculpatul și firma sa au fost trimiși în judecată.
Potrivit DNA, firma Mira Consulting Import-Export SRL, cu sediul în Panciu, județul Vrancea, ar fi obținut cei peste 8 milioane de lei din fonduri europene în mod ilegal, prin două proiecte finanțate prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013. În primul dintre ele, societatea a cumpărat utilaje noi, în timp ce prin al doilea proiect erau vizate construirea unei hale de producție și achiziția de utilaje perfomante.
”În ambele proiecte, inculpatul persoană fizică ar fi interpus pe circuitul achizițiilor o firmă din Bulgaria cu un comportament tip fantomă, pe care acesta o controla direct, pentru a majora artificial prețul echipamentelor și utilajelor pe care firma SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL le achiziționa în cele două proiecte”, au detaliat procurorii anticorupție.
Pentru a obține finanțările pentru cele două proiecte, s-ar fi folosit 122 de înscrisuri false, atât în procedura de elaborare, completare și depunere a cererii de finanțare, în procedura de evaluare a ofertelor, cât și în etapa de urmărire a executării proiectului.
Achiziții trucate, ”câștigate” de o firmă fantomă controlată de inculpat
Anchetatorii susțin că în cadrul primul proiect, prin care firma Mira Consulting intenționa să cumpere o linie de producție automată pentru formarea caserolelor alimentare, inculpatul ar fi trucat în totalitate procedura de achiziție, pentru ca toate contractele de achiziție să fie câștigate de compania bulgară pe care tot el o controla.
”Din documentele de plată ce ar fi fost falsificate reiese că inculpata S.C. MIRA CONSULTING IMPORT – EXPORT SRL ar fi plătit firmei fantomă în baza unei proceduri fictive de achiziție, suma de 1.355.000 euro menționată în contract, pentru un echipament adus din China (printr-un port din Slovenia) care ar fi costat numai 370.206 euro”, au stabilit procurorii DNA.
După același tipar s-ar fi procedat și în cazul celui de-al doilea proiect, care viza cumpărarea unui teren, construirea unei hale de producție și achiziția unei linii de producție a polistirenului. Și în acest caz, procedura de achiziție ar fi fost trucată, iar lucrările de construcție ar fi fost direcționate către firma fantomă din Bulgaria, care nu avea personal și dotări pentru ridicarea halei. În cele din urmă, lucrările au fost făcute de zilieri plătiți direct de inculpat.
Și tot firma bulgară a câștigat procedura de cumpărare a echipamentelor pentru linia de polistiren. În urma acestora manevre, ”s-ar fi creat condițiile pentru ca SC MIRA CONSULTING IMPORT-EXPORT SRL să plătească firmei fantomă o sumă dublă față de prețul la care au fost cumpărate echipamentele aduse din China și Turcia”, au anunțat anchetatorii.
Hala – nefuncțională, linia de producție – niciodată pusă în funcțiune
Ca și în primul proiect, firma fantomă din Bulgaria ar fi fost folosită doar pentru a emite în fals documente justificative de plată pentru decontarea fondurilor europene. Alături de aceasta a mai fost implicată în afacere, în același mod, o companie din Cipru, controlată tot de inculpat.
În realitate, hala prevăzută în proiect nu a fost niciodată funcțională, iar linia de producție polistiren nu a fost pusă în funcțiune, nefiind create locurile de muncă prevăzute în proiect și în planul de afaceri.
Pentru recuperarea celor 8,1 milioane de lei, s-a pus sechestru pe bunurile firmei din Vrancea, iar Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Vrancea.