Concursul Internațional de Atelaje, la această ediție, a șasea, a înregistrat o participare record, de 165 cai și acum se află în plină desfășurare. <Un astfel de cal costă până la 200.000-3000.000 de euro>, spune primarul de Oșorhei, Ioan Gligor, organizator al competiției. < Se spune că atelajele se aseamănă cu Formula 1, mașina costă extrem de mult, dar mașina o depui în garaj, schimbi piesele, o reînnoiești, dar caii aceștia trebuie să-i instruiești în fiecare zi:, spune Lajos Rakozi, crescător de cai, tatăl multiplului campion național.
Carol Ciorba a concurat multă vreme în concursuri, chiar și la Oșorhei, fiind cel mai vârstnic concurent. Crescătorul din Oșorhei spune că trebuie atenție multă cu animalele, multe antrenamente ca să poți participa în astfel de competiții.
Aseară, în prezența doamnei Marilena Mladin, președinte al Federației Ecvestre Române, și a președintelui Federației Ecvestre Maghiare, domnul Vilmos Lázár, a avut loc premierea concurenților din primele 3 zile de competiție.<Felicitări câștigătorilor, felicitări tuturor concurenților! Mulțumesc pentru susținere oficialilor din Federatia Ecvestra Romana și pentru cuvintele frumoase la adresa concursului pe care îl organizăm! Ne străduim să creștem, de la an la an, și, în curând, sperăm să demarăm proiectul unui centru ecvestru modern la Oșorhei>, a transmis primarul Ioan Gligor, Prestațiile bihorenilor au fost foarte bune , așa cum ne-au obișnuit. Multiplul campion Babo Kalman era mulțumit după debutul competiției: <Putem spune că am început atelajul de doi cu dreptul fiindcă am câștigat dresajul, Azi avem o probă dificilă-maratonul, avem un cal nou, avem campioni mondiali la start>. Babó Kálmán este concurentul C.S. Oșorhei și membru al lotului național de atelaje . Campionii mondiali Lázár Zoltán, Dobrovitz József, lotul național al României sunt printre vedetele competișiei , spune Claudiu Seliștean , secretar al Federașiei Ecvestre Române.
Spectacol ecvestru de pe Pășunea Bekes a fost cadrul unde au intrat în competiție zeci de echipaje din Romania, Ungaria şi Șerbia, care se întrec la 12 categorii. Acest sport, considerat a fi unul nobil, e practicat de puţină vreme în tara noastră. Dacă acum participanții pot obține calificări la Mondialele de 4 atelaje din Ungaria și de două atelaje din Germania, organizatorii concursului, Primăria Oșorhei și Federația Ecvestră Română, au anunțat că peste doi ani, ar putea fi gazda campionatului mondial de atelaje, Federația internațională fiind cea care alege locul desfășurării campionatului mondial, după evaluarea ofertelor făcute de federațiile naționale. ”Cu siguranță vom avea și alte competiții de mare anvergură la Oșorhei”, a spus Marilena Mladin, președintele Federației Ecvestre Române , care a subliniat și sprijinul autorităților locale din Oșorhei. Pe lângă concursul de atelaje cu doi sau patru cai și, în premieră, are loc concurs cu ponei.
„Este cea mai mare ediție de până acum, a șasea națională și a treia internațională. Sunt 54 de atelaje și 165 de cai, avem probe de calificare la patru cai pentru campionatul mondial care va fi în septembrie în Ungaria și calificări la doi cai, campionatul care va fi în Germania anul viitor. În premieră, avem ponei cu concurenți copii, pentru că ne dorim să dezvoltăm de la un an la altul competiția”, a declarat primarul din Oșorhei, Ioan Gligor,.