În ton cu vremurile, consilierii USR Beiuș Emil Popa și Sorin Briscan au depus un proiect pentru realizarea unui parc fotovoltaic la Beiuș. Emil Popa spune că oricum fiecare localitate trebuie să-și asigure atât independența energetic, cât și să contribuie la realizarea obiectivului global obligatoriu al UE pentru anul 2030, care prevede că o pondere de cel puțin 32% a energiei să fie din surse regenerabile.
<Cred că a venit timpul să fim în ton cu vremurile și să scădem acest decalaj de care se vorbește în cazul României, ba de 50 de ani, ba de 100 de ani, un decalaj mai mult sau mai puțin real, cel puțin în sectorul energetic. Este și motivul pentru care am depus azi (marți 31 ianuarie n.r.) împreună cu colegul meu, consilierul local Sorin Briscan, proiectul ,,Parc fotovoltaic în Municipiul Beiuș destinat creșterii producției de electricitate provenită din surse regenerabile, reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și asigurarea securității energetice a instituțiilor publice din Beiuș” prin care ne dorim ca energia solară să fie folosită și în orașul nostrum>, a anunțat Emil Popa.
Argumente pentru realizarea acestui proiect :
-Eficiența energetică: Parcurile fotovoltaice produc energie electrica din surse regenerabile și nepoluante, reducând astfel dependența de combustibilii fosili.
-Economii pe termen lung: Investiția inițială poate fi mai mare, însă există finanțări, dar pe termen lung, costurile pentru energie electrică vor fi reduse și stabile.
-Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera: Parcurile fotovoltaice nu emit gaze cu efect de seră, ajutând la reducerea impactului negativ asupra climei, reducerea poluării care este generată de o mare parte din sursele clasice de producere a energiei electrice.
-Locuri de muncă: Parcurile fotovoltaice creează locuri de muncă în construcție, întreținere și producție.
-Independență energetică: Parcurile fotovoltaice pot ajuta la asigurarea independenței energetice a unei zone, reducând astfel dependența de surse externe.
-Surse regenerabile: Parcurile fotovoltaice folosesc energia solara, o sursa regenerabila și inepuizabilă de energie.