Fostul manager al Spitalului din Odorheiu Secuiesc, Antal Lukacs, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi luat mită 30.000 de euro ca, în plină pandemie, să atribuie contracte preferențiale de achiziție pentru aparate și produse medicale. Dintre acestea, unele erau neconforme, iar altele pur și simplu nu erau necesare unității medicale, au stabilit anchetatorii. În același dosar au fost trimiși în fața instanței un referent și un magazioner din cadrul spitalului. Aceștia i-ar fi permis patronului unei firme cu care au fost încheiate contractele accesul la informații confidențiale din ofertele depuse de alți operatori economici. Peste 2,3 milioane de lei este valoarea prejudiciului produs spitalului din Odorheiu Secuiesc prin atribuirea contractelor preferențiale.
Procurorii DNA Brașov susțin că, în perioada 10 aprilie – 2 decembrie 2020, managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Antal Lukacs, ar fi încălcat prevederile legale privind achizițiile publice, și ar fi aprobat încheierea mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea de către spitalul respectiv a unor aparate și produse medicale. Beneficiar era un om de afaceri care controla firma Chantel Sante SRL.
”O contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și inculpații Balint Eniko și Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul) accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici”, au explicat procurorii anticorupție.
Ancheta a scos la iveală că toate produsele ar fi fost cumpărate la prețuri supraevaluate. Mai multe, unele dintre ele erau neconforme, în timp ce în cazul altora spitalul nici măcar nu avea nevoie de ele.
Procurorii au mai aflat că managerul Antal Lukacs ar fi efectuat cu prioritate plăți către firma de la care a făcut achizițiile, deși unitatea medicală nu dispunea la acel moment de fondurile necesare în acest scop. În schimb, i-ar fi cerut administratorului firmei ”să-și folosească influența pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în scopul obținerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deși spitalul îndeplinea doar condițiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia”.
Pentru ajutorul primit cu ocazia încheierii contractelor de achiziție, omul de afaceri nu ar fi rămas dator. El i-ar fi dat fostului manager 30.000 de euro, din care 20.000 de euro reprezenta o parte din cele 20 de procente (echivalent a 89.000 de euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 de lei.
La rândul lor, referentul și magazionerul spitalului din Odorheiu Secuiesc ”ar fi primit și acceptat promisiunea remiterii de bani și foloase necuvenite, necuantificate până în prezent”.
”Prin aceste demersuri, inculpații ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului amintit mai sus în valoare totală de 2.321.728 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL”, au arătat procurorii DNA Brașov.
Atât Antal Lukacs, cât și ceilalți doi angajați ai spitalului și administratorul de fapt al firmei cu care au fost semnate contractele de achiziție au fost trimiși în judecată în stare de arest la domiciliu. În același dosar vor fi judecați contabila și șoferul omului de afaceri, prin intermediul cărora acesta ar fi avut acces la informații confidențiale din ofertele competitorilor săi.
Din acest dosar au fost disjunse alte două cauze. În una dintre ele este cercetat fostul șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, care l-ar fi ajutat pe omul de afaceri cu informații din anchetă. În a doua cauză sunt anchetați un consilier județean din Brașov, un consilier local din Săcele și managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, acuzați de implicare în achiziția de echipamente medicale supraevaluate de la același administrator de firmă.