Fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost achitat de Curtea de Apel București, într-un dosar instrumentat de DNA în care fostul edil a fost acuzat că ar fi primit peste 1 milion de euro mită de la un om de afaceri pentru a-i da contracte din bani publici. Decizia definitivă a judecătorilor vine după ce, în urmă cu doi ani, în primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat pe Mladin la 8 ani de închisoare.
În hotărârea pronunțată marți, 25 mai, Curtea de Apel București l-a achitat pe fostul primar Adrian Mladin pe motiv că faptele de care a fost acuzat – luare de mită, spălare de bani și fals în declarații – nu sunt prevăzute de legea penală. În acest fel, Curtea a desființat sentința Tribunalului București, care în martie 2019 îl condamnase pe Mladin la 8 ani de detenție.
Magistrații Curții au dispus ridicarea sechestrului instituit pe mai multe terenuri si imobile ale fostului edil al comunei Jilava.
În același dosar, omul de afaceri Marian Constantin, condamnat de instanța de fond la 4 ani de închisoare, a fost achitat de Curtea de Apel București pentru acuzațiile de dare de mită și spălarea banilor. În schimb, a fost condamnat la 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnatura privată.
Fostul primar Adrian Mladin a fost trimis în judecată în mai multe dosare penale și a fost condamnat anterior, prin hotărâre definitivă, la 5 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru implicare într-un caz de retrocedare ilegală a unor terenuri. A fost eliberat condiționat în 2018.
Mladin a fost denunțător în mai multe dosare instrumentate de DNA, printre care și cel în care a fost implicat fostul ministru de Interne Cristian David, potrivit ziare.com.
Acuzațiile aduse de DNA fostului primar al comunei Jilava
Potrivit rechizitoriului prin care, în noiembrie 2017, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Mladin, după ce a câștigat alegerile locale și a devenit primar al comunei Jilava, județul Ilfov, începând din vara anului 2008, acesta ar fi instituit un „regim de control” al tranzacțiilor din domeniul imobiliar, cu scopul de a obține foloase necuvenite.
”Concret, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Mladin Adrian, în calitate de primar al comunei Jilava și implicit de președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, prin instituirea unui regim „autoritar” (context folosit pentru a pune presiune pe „victimele” – dezvoltatori imobiliari, pe care le identifica și cărora le cerea mită), în repetate rânduri iar în unele situații și cu complicitatea inculpatului Constantin Marian, a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite”, arătau procurorii DNA.
Procedând în această manieră, primarul ar fi pretins și primit de la un antreprenor în domeniul construcțiilor care-și desfășura activitatea pe raza comunei Jilava, suma de 100.000 euro (din care 50.000 euro în biroul edilului) și contravaloarea unui apartament de trei camere (65.000 euro). ”La cererea inculpatului Mladin Adrian, remiterea celor 65.000 euro a fost disimulată prin intermediul a două contracte succesive de vânzare – cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv”, explicau anchetatorii, care au precizat că în ambele cazuri Mladin ar fi condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu (eliberarea unor documente – certificate fiscale, procese verbale de recepție a lucrărilor etc) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activității antreprenoriale derulate de omul de afaceri.
”Acționând în aceeași modalitate, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit de la un alt om de afaceri foloase necuvenite, după cum urmează:
– 327.000 euro și 1.975.060 lei (în mai multe tranșe),
– trei terenuri amplasate pe raza comunei Jilava, două în suprafață de 5.000 mp ( cu valoarea declarată de 106.318 lei, respectiv 102.500 lei) iar cel de-al treilea în suprafață de 69.159 mp (cu valoarea declarată de 453.640 lei). Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, și la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacții notariale fictive, în final acestea ajungând la inculpatul Constantin Marian (om de afaceri a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de inculpatul Mladin Adrian”, au mai arătat procurorii anticorupție.
Aceștia au calculat că fostul primar de Jilava primise, în total, aproximativ 1,1 milioane de euro.