2500 de lei este valoarea daunelor morale pe care un fost primar este obligat de judecători să le plătească unei vânzătoare, după ce a respins o solicitare a acesteia folosind cuvântul ”țigănie”. În apărarea lui, Nicolae Barbu, fostul primar din Giurgiu a invocat DEX, susținând că a folosit termenul în sensul de evitare a unei activități zgomotoase, nu de insultă. Sentința nu este definitivă, relatează ziare.com.
Fostul edil a fost dat în judecată de o femeie care vindea ceaune în Piața Centrală din Giurgiu și care i-a cerut daune morale de 100.000 de lei. Reclamanta a precizat că în 2013 a transmis, prin e-mail, primăriei giurgiuvene o solicitare de prelungire a avizului comercial.
Cererea i-a fost respinsă însă, de primarul de atunci, Nicolae Barbu, care ar fi motivat că femeia nu are ce căuta în zona centrală: “Să i se găsească alt loc pentru ceaune și alte nimicuri, nu în buricul pieței, că nu facem țigănie”, a scris edilul pe solicitarea femeii, potrivit ziare.com.
În apărarea sa, fostul primar de Giurgiu susținea că nu a adus atingere demnității unei persoane sau unei comunități. ”Folosirea termenului țigănie, cu ghilimelele de rigoare, conform DEX, are doar conotația de evitare a unei activități zgomotoase și nu de insultă sau de agresiune verbală”, a explicat Nicolae Barbu.
Judecătoria Giurgiu a admis în parte cererea femeii și l-a obligat pe fostul edil să îi plătească acesteia 2.500 de lei daune morale.
“Este evident că asocierea activității comerciale cu noțiunea de «țigănie» reprezintă o afirmație denigratoare la adresa reclamantei, de natură să lezeze demnitatea acesteia”, se arată în sentința instanței.
Sentința a fost atacată cu apel la Tribunalul Giurgiu, unde se află pe rol.