Procurorii DNA -Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a Nadiei Florentina Racz, fost inspector-șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, la finele lunii aprilie 2024.Tribunalul Bihor a respins cererea fost de revocare a controlului judiciar.pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (două fapte).Vineri, 25 octombrie, Tribunalul Bihor a hoarat ca “respinge cererea inculpatei de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar”.Hotărârea e cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.
Ora estimata: 09:00
Complet: PI 2 C
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: În baza art. 362 Cod de procedură penală raportat la art. 208 alin. 2 şi alin. 5 Cod de procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia şi menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpata POPA (fostă RACZ) NADIA-FLORENTINA, trimisă în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită în coautorat, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 46 alin. 2 Cod penal, art. 6 şi 7 lit. c teza a II-a din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 alin. 1 lit. b teza a II-a din Legea nr. 78/2000 (faptă din data de 13.06.2023, în raport de martora Zaha Andrea), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenit, prevăzută de art. 12 alin. 1 lit. b teza a II-a din Legea nr. 78/2000 (fapta din data de 13.06.2023, în raport de martorul Cura Adrian), toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, prin ordonanţa de dispunere a controlului judiciar emisă la data de 21.10.2023 în dosarul nr. 4/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorup?ie – Serviciul Teritorial Oradea. Respinge cererea inculpatei de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar. Potrivit art. 362 alin. 2 Cod de procedură penală, raportat la art. 208 alin. 5 Cod de procedură penală, verificarea subzistenţei temeiurilor ce au determinat luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpată urmează a se realiza în cursul judecăţii, însă nu mai târziu de 60 de zile, termen calculat de la data pronunţării prezentei încheieri. În temeiul art. 215 alin. 5 Cod de procedură penală, dispune comunicarea unei copii a minutei către I.P.J. Bihor – Biroul Supravegheri Judiciare, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Direcţiei Generale de Paşapoarte, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Bihor. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare cu inculpata ?i procurorul. Pronunţată în şedinţă publică azi, data de 25.10.2024.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de judecată) 25.10.2024
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale la mai multe societăți comerciale, inculpata Racz Nadia Florentina și trei dintre subalternele sale respectiv Buhaș Aurica, Hriscu Daniela Viorica și Floruța Natalia Mărioara, în calitate de inspectori de muncă, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei.
Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de funcționare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru “munca la negru”.
La data de 13 iunie 2023, inculpata Racz Nadia Florentina ar fi transmis unor oameni de afaceri informații cu caracter nepublic în sensul că i-ar fi anunțat pe aceștia despre faptul că, în aceeași zi, angajații ITM vor desfășura mai multe controale în domeniul construcțiilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor și are termen în decembrie 2024.