Un complet de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins, ca nefondat, recursul în casație formulat de fosta sefa DIICOT, Alina Bica împotriva deciziei prin care, în 2019, a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Hotărârea pronunțată miercuri de ÎCCJ este definitivă.
Unul dintre judecătorii din complet a avut o opinie separată, în sensul admiterii recursului în casație și achitării Alinei Bica pentru că ”fapta nu este prevăzută de legea penală”.
În 2019, printr-o sentință dată de un complet de cinci judecători al Curții Supreme, Alina Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare într-un dosar în care era acuzată de către DNA de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.
Prin acea hotărâre era, de fapt, menținută o sentință din 2016, rămasă definitivă în 2018, dar desființată în martie 2019 de Instanţa supremă, în baza deciziei Curţii Constituţionale privind nelegala compunere a completurilor de cinci judecători.
Potrivit DNA, în 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Bica le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, au arătat procurorii anticorupție.
Alina Bica se află acum în Italia, pentru că judecătorii Curții de Apel din Bari au respins cererea de extrădare a fostei șefe DIICOT și au hotărât că aceasta poate executa sentința în Italia.