Fostul director general adjunct al Autorității Rutiere Române, Alin Iulian Țucmeanu, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, într-un dosar instrumentat de DNA sub acuzația de neexecutare a sancțiunilor penale. Procurorii susțin că Țucmeanu a continuat să-ți exercite atribuțiile la conducerea AR, deși i se interzisese acest lucru printr-o hotărâre judecătorească dată într-un proces de corupție. La rândul său, șefa de atunci a Autorității, Aurelia Surulescu, l-a menținut în funcție, fără să țină cont de decizia magistraților.
Ancheta procurorilor DNA a pornit după ce, pe 3 aprilie 2019, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Alin Iulian Țucmeanu la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mită. Potrivit deciziei instanței, timp de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, directorul general adjunct al ARR nu avea dreptul, printre altele, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
”Deși a luat la cunoștință de dispozițiile deciziei penale mai sus menționate, inculpatul ar fi continuat să exercite funcția de conducere în care fusese numit prin deciziile conducerii Autorității Rutiere Române, nefăcând niciun demers în vederea încetării acestei situații juridice”, au transmis procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații, între care acelea de a nu părăsi teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent și de a nu exercita nicio funcție de conducere în cadrul Autorității Rutiere Române.
În caz de încălcare cu rea-credință a interdicțiilor, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu trimiterea după gratii, în arest preventiv.
În același dosar este cercetată și fosta directoare generală a ARR, Aurelia Surulescu. Aceasta l-ar fi menținut în funcție pe Alin Iulian Țucmeanu, motiv pentru care este cercetată de DNA sub acuzația de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Fosta funcționară ”ar fi încălcat cu intenție dispozițiile prevăzute în Codul Muncii și nu ar fi constatat, prin decizie, în termenul legal, încetarea de drept a contractului de muncă pe care inculpatul Țucmeanu Alin Iulian îl avea încheiat cu instituția publică pe motiv de condamnare penală”.