Tribunalul Bihor a pronunțat sentința în cazul fostului administrator al Facultății de Protecție a Mediului din Oradea, Nicolae Pregon, acuzat de instigare la trafic de influență, complicitate la luare de mită și fals, și a trei ex-studenți judecați pentru cumpărare de influență și dare de mită. Toți cei patru au fost condamnați la închisoare cu suspendare. În schimb, fosta secretara șefă Zorița Cap și șeful de lucrări Ionel Oșvat au fost achitați.
Potrivit minutei Tribunalului Bihor, fostul administrator Nicolae Pregon a fost condamnat la:
– 1 an și 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la trafic de influență în formă continuată (ultimul act material fiind comis în luna iulie 2010)
– 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată (faptă comisă în cursul anului 2011)
În schimb, ca urmare a intervenţiei, pe 1 decembrie 2018, a prescripţiei speciale a răspunderii penale, instanța a dispus încetarea procesul penal față de Pregon în ceea ce privește acuzațiile de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fapte care ar fi fost comise în vara anului 2011.
Tribunalul Bihor a contopit pedepsele principale în cea mai grea, de 2 ani de închisoare, la care a aplicat un spor de 2 luni, rezultând o pedeapsă finală de 2 ani și 2 luni de închisoare și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 3 ani. Instanța a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii pe un termen de încercare de 4 ani și 2 luni.
În ceea ce-i privește pe foștii studenți Ion Marius Cazan, Ionel Harapu și Vasile Iordache, instanța a decis pentru fiecare:
– condamnarea la 1 an și 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influență în formă continuată (ultimul act material fiind comis în luna iulie 2010)
– încetarea procesul penal pentru învinuirea săvârşirii infracţiunii de dare de mită, faptă comisă în ”anul 2011” ca urmare a intervenţiei, la data de 1 iulie 2018, a prescripţiei speciale a răspunderii penale
– suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii pe un termen de încercare de 3 ani și 6 luni
Față de fosta secretară șefă a Facultății de Protecție a Mediului, Zorița Cap, și șeful de lucrări Ionel Oșvat, Tribunalul Bihor a decis:
– achită pe inculpata Cap Zoriţa Dana, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (pentru actele materiale din perioada 2009-2011), fapta nefiind prevăzută de legea penală.
– achită pe inculpatul Oşvat Ionel Marius, de sub învinuirea săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, pentru lipsa tipicităţii obiective a faptei.
”Anulează ca fiind false notele de lichidare emise la data de 27.06.2011, pe numele inculpaților Cazan Ion Marius, Harapu Ionel, Iordache Vasile și a declarațiilor de autenticitate referitoare la lucrarea de licență și cererilor de înscriere la examenele de finalizare a studiilor redactate în fals pe numele celor trei inculpați și dispune confiscarea acestora în favoarea statului.
Dispune confiscarea de la inculpatul Pregon Nicolae a sumelor de bani primite de la inculpatul Bara Vasile, ca răsplată pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv 3300 de lei. Dispune obligarea fiecărui inculpat la plata a câte 1000 de lei cheltuieli judiciare către stat”, a stabilit Tribunalul Bihor, a cărei hotărâre poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Cercetări începute după o plângere a Universității din Oradea
Toți cei șase inculpați din acest dosar au fost trimiși în judecată alături de fostul decan al Facultății orădene de Protecție a Mediului, Vasile Bara, în urma unei anchete începute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor în 2013, după o plângere depusă de Universitatea din Oradea. Cei trei foști studenți au fost acuzați că au dat mită fostului decan pentru ca acesta să le faciliteze trecerea unor examene, în ciuda absențelor și a restanțelor la plata taxelor, dar și câte 500 de euro pentru a-i ajuta cu lucrările de licență și cu promovarea examenului de final de studii.
Anul trecut, ca urmare a decesului profesorului Vasile Bara, procesul penal față de acesta a încetat. Familia sa ar fi dorit continuarea procesului pentru a dovedi nevinovăția fostului decan, a declarat, la vremea respectivă, avocatul Răzvan Doseanu: ”Deși familia Bara ar fi dorit continuarea procesului pentru dovedirea nevinovăției, legislația din România nu permite un astfel de demers judiciar. Adică, te fac inculpat, iar dacă mori pe parcursul procesului, nimeni nu îți poate repara onoarea pătată. Îmi doream și eu și domnul profesor Bara să dovedim nevinovăția sa. Cei din spatele dosarului știu asta…”
Comments 1