DIICOT a anunțat, miercuri, trimiterea în judecată a fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir, acuzat de comiterea mai multor infracţiuni în dosarul “Black Cube”, în legătură cu spionarea fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi. Potrivit procurorilor, Dragomir va fi judecat pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la fals informatic și la operațiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice și instigare la violarea secretului corespondenței.
Acum în rezervă, Daniel Dragomir a fost șeful grupării sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informații și a fugit din țară în luna iunie, cu puțin înainte să fie condamnat la trei ani și 10 luni de închisoare cu executare într-un dosar instrumentat de DNA pentru trafic de influență, spălare de bani și folosirea unor informații care nu sunt destinate publicității.
Potrivit procurorilor, fostul ofițer SRI s-a considerat nedreptăţit profesional şi investigat abuziv în acel caz, astfel că și-a propus denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru distrugerea carierei, prin arestarea sa de către DNA, printre care şi fostul procuror şef al Direcției Naționale Anticorupție, la aceea dată, Laura Codruța Kovesi.
”După trimiterea sa în judecată de către DNA şi în timpul judecării sale în primă instanţă de către Tribunalul București, la începutul anului 2016, inculpatul D.D. a decis că o campanie denigratoare la adresa procurorului șef DNA de la acea dată ar putea avea un efect optim, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia dosarului său”, susțin procurorii DIICOT.
Anchetatorii au stabilit că, profitând de relaţiile create în funcţia avută în cadrul SRI, prin intermediul unui cetăţean israelian condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru înșelăciune și evaziune fiscală într-un dosar instrumentat tot de către DNA, Daniel Dragomir a intrat în legătură cu reprezentantul companiei de investigaţii israeliene „BlackCube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit.
”Astfel a fost demarat și proiectul „Tornado”, ce a format obiectul cercetărilor în cauză, ale cărui activități desfășurate în cursul anului 2016, au vizat compromiterea imaginii unui înalt oficial din România –procurorul şef al DNA de la aceea dată”, au explicat anchetatorii DIICOT care au detaliat modul de operare al celor din ”Black Cube”:
”În perioada martie –aprilie 2016, la solicitarea directă (determinare mediată) a inculpatului D.D.de demarare a operaţiunii „Tornado”, din dispoziţia (imediată) inculpaţilor D.Z.şi A.Y., inculpatul G.D., fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A. şi, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului W.R.. Acesta a exercitat atacuri de tip phishing împotriva persoanelor vătămate, trimiţându-le anumite mesaje electronice înșelătoare care le-au determinat în final să acceseze diverse link-uri către pagini false ce imitau platformele serviciilor de e-mail şi să introducă astfel credenţialele de acces ale conturilor, respectiv denumirea utilizatorului (user id) şi parola aferentă.”
A urmat accesarea ilegală a conturilor de e-mail și sustragerea corespondenței electronice. Aceasta a fost stocată pe un dispozitiv extern și urma să fie predat unei alte persoane.
”În această etapă s-a produs însă intervenţia autorităţilor judiciare, joncţiunea între inculpaţii R.W.și D.G., pe de-o parte, şi inculpatul Y.B. nemaiavând loc și implicit nefiind realizată predarea datelor. Astfel, scopul final raportat la persoana -țintă nu a mai fost atins, din această perspectivă realizându-se doar o „încercare nereușită de intimidare”, susțin procurorii DIICOT.
Anterior, trei angajaţi ai firmei israeliene Black Cube – Yossi Barkshtein, Ron Weiner şi David Geclowicz – au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii români, ei primind în instanţă condamnări cu suspendare.
Dosarul fostului colonel SRI Daniel Dragomir va fi judecat de Tribunalul București.
Textul integral al comunicatului DIICOT: