Fostul deputat social-democrat de Bihor Ioan Sorin Roman a pierdut, definitiv, procesul în care a contestat o amendă de 4500 de lei aplicată de polițiști că ar fi postat pe pagina sa de Facebook două mesaje prin care îi îndemna pe alegători să voteze candidații PSD la alegerile generale din 6 decembrie 2020. Postările ar fi fost distribuite în preziua scrutinului, când campania era încheiată și nu mai era permisă niciun fel de propagandă electorală, relatează ziare.com. Tribunalul Bihor a menținut decizia Judecătoriei Oradea prin care această instanță a respins cererea politicianului de anulare a sancțiunii.
Hotărârea Tribunalului Bihor:
Hotărârea Judecătoriei Oradea:
Ioan Sorin Roman a fost amendat pentru că, potrivit procesului-verbal de constatare a contravenției, pe data de 5 decembrie 2020, în jurul orelor 23:00, a distribuit un mesaj cu conținutul ”PSD VOTUL TĂU CONTEAZĂ!” La aceeași dată, politicianul ar fi distribuit un mesaj postat de un alt utilizator, care avea următorul conținut: ”Votați candidații PSD, poziția 2 pe buletinele de vot, în 6 decembrie veniți alături de noi la vot!”
Polițiștii l-au sancționat pe Roman în baza art. 98, lit. t) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, care arată că sunt contravenții ”încălcarea prevederilor art. 16; continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, o anumită alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale ori un candidat independent”.
Potrivit art. 99 din același act normativ, ,”(1) Contravențiile prevăzute la art. 98 lit. b) – e), g) – i), k), l), n) – p), r), s), u) – w), x) și y), se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), f), j), m), q), t) și z), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.”
Judecătoria Oradea: mesajul are toate elementele constitutive ale contravenției
În opinia Judecătoriei Oradea, mesajul postat de politician pe Facebook a întrunit toate elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art. 98 lit. t) din Legea nr. 208/2015, putând fi considerat material de propagandă electorală de tip online, ”în condițiile în care prin intermediul acestuia petentul a urmărit să încurajeze/să își convingă următorii, dar și publicul larg cu acces la rețeaua de socializare care constituie spațiu public, să voteze o anumită formațiune politică, aceasta în condițiile în care la momentul respectiv se încheiase campania electorală”.
Judecătorii au ținut cont de calitatea de deputat pe care Ioan Sorin Roman o avea la acel moment și a apreciat că politicianul ”nu se afla nicicum în situația de a nu avea reprezentarea corectă a postării sale, acesta cunoscând atât legislația specifică materiei electorale, cât și modalitățile în care cetățenii pot fi influențați. (…) Pericolul social concret al faptei este prin urmare unul sporit, după cum, de altfel, rezultă și din norma de incriminare, raportat la cuantumul minim al amenzii contravenționale stabilit de legiuitor – 4.500 lei.”
Roman: Facebook nu este mijloc de informare în masă
Hotărârea Judecătoriei Oradea de a păstra amenda a fost atacată cu apel de fostul deputat, care a invocat faptul că mesajul postat a fost o preluare prin care se îndemna ca lumea să iasă la vot, ceea ce – susținea Ioan Sorin Roman – nu poate fi catalogat ca fiind mesaj electoral. Politicianul a explicat că al doilea mesaj prin care ar fi îndemnat să se voteze cu poziția nr.2 de pe buletinul de vot nu-i aparține și ”este posibil să fi fost prezent pe pagina apelantului ca urmare a vreunei etichetări făcute de către un alt utilizator. Din printscreen-urile de pe pagina sa rezultă că acel conținut era indisponibil, iar mesajele de îndemn la vot în general erau prezente.”
În plus, fostul deputat a afirmat că Facebook ”nu este mijloc de informare în masă” și că Judecătoria Oradea ar fi reținut în mod greșit că propaganda electorală s-a făcut prin mijloace de informare în masă. Tribunalul a respins însă apelul lui Ioan Sorin Roman și a păstrat decizia instanței de fond.