Omul de afaceri orădean Radu Olteanu, fost dezvoltator al Cartierului Soarelui, a scăpat definitiv de un dosar în care a fost acuzat de evaziune fiscală. Printr-o hotărâre pronunțată vineri, Curtea de Apel Oradea a menținut în totalitate sentința prin care Tribunalul Bihor a dispus, în 2021, încetarea, pe motiv de prescriere a răspunderii penale, a procesului penal. În acest caz, Olteanu a fost acuzat că ar fi înregistrat în evidențele contabile ale firmei sale achiziții fictive de materiale de construcţii ori prestări servicii de la o societate „fantomă”. Deși a scăpat de proces, afaceristul a fost obligat să plătească statului TVA în valoare de 44.000 de lei.
Pe 11 martie 2021, în primă instanță, Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului penal pentru evaziune deschis de Parchetul Bihor împotriva lui Radu Olteanu. Prin actul de sesizare a instanței, omul de afaceri era acuzat de o faptă pe care ar fi comis-o în 2008, în legătură cu construirea a 200 de apartamente în Cartierul Soarelui din Oradea.
Afaceristul ar fi înregistrat în evidențele contabile ale firmei pe care o administra ”operațiuni de achiziții fictive de prestări servicii și produse (…) în valoare totală de 312.500 de lei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin diminuarea masei impozabile, cauzând prin aceasta, bugetului consolidat de stat, un prejudiciu în cuantum de 82.357 de lei”.
Potrivit actelor de la dosar, Radu Olteanu s-a declarat nevinovat de acuzația de evaziune fiscală. El a precizat că a încheiat un contract cu o firmă care îi aducea materiale din import și nu a făcut altceva decât să înregistreze în contabilitate facturile și să recepționeze lucrările și mărfurile aferente.
Instanța a constatat că termenul de prescripție a răspunderii penale s-a împlinit în 19 august 2020, însă inculpatul a cerut continuarea procesului. În cele din urmă, Tribunalul a stabilit că, prin evaziunea fiscală comisă de Radu Olteanu, ”bugetul de stat a fost prejudiciat prin diminuarea TVA deductibil cu suma de 44.711 lei”. Astfel, afaceristul a fost obligat să plătească suma menționată către ANAF, plus obligațiile fiscale accesorii.
Condamnare la închisoare într-un dosar al DNA
În 2017, înainte cu câteva zile de a fi trimis în judecată în acest dosar, Radu Olteanu a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 6 ani și 10 luni de închisoare, într-un dosar în care DNA Oradea îl acuza de înșelăciune, uz de fals și spălarea banilor. În cele din urmă, în 2019, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Oradea, omul de afaceri a fost achitat pentru înșelăciune (față de lipsa tipicității obiective a faptei – răspundere civila contractuală), pentru uz de fals (ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale) și pentru spălare de bani (ca urmare a dezincriminării faptei).
Potrivit procurorilor anticorupție, Olteanu ar fi luat, în septembrie 2009, un credit ipotecar de 11 milioane de lei pentru construirea a două blocuri, girând cu un contract de vânzare-cumpărare fals. Respectivul document arăta că Primăria Oradea s-ar fi angajat să cumpere cel puțin 100 de apartamente în complexul construit de Radu Olteanu. Din banii primiți de la bancă, afaceristul ar fi folosit doar 6,5 milioane de lei pentru construcția blocurilor. În schimb, 3,5 milioane de lei ar fi fost achitați de societatea lui Olteanu altei firme în baza unor servicii de construcții fictive. De acolo banii ar fi fost returnați afaceristului, care i-ar fi folosit în scopuri personale.