Leontin Țîrle, fostul director executiv al Casei de Pensii Bihor, a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare într-un dosar în care era acuzat că a luat mită de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor. Hotărârea a fost pronunțată, joi, de Tribunalul Bihor și nu este definitivă, Țîrle având posibilitatea să o atace cu apel.
Leontin Țîrle a fost trimis în judecată în 2016, de către procurorii DNA Oradea, a căror anchetă a pornit de la un alt dosar, cel al medicilor şi asistenţilor Serviciului de Expertiză Medicală Bihor, arestaţi în vara lui 2015, tot pentru luare de mită. Potrivit rechizitoriului, directorul de atunci al Casei de Pensii Bihor era acuzat că a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală (denunțători în cauză) sume cuprinse între 300-700 euro (în total – 8.400 de euro), dar și diferite produse – pizza și whisky.
”Aceste foloase au fost primite de inculpatul Țîrle Leontin în condițiile în care acesta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu privind luarea unor măsuri care să elimine deficiențele constatate în urma unor controale efectuate în anii anteriori, referitoare la activitatea de expertiză medicală și nu a urmărit periodic îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către angajații Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă”, se arăta într-un comunicat al procurorilor anticorupție.
Mai precis, cu ocazia acelor controale s-au constatat – spun anchetatorii – că, între anii 2011 și 2015, medicii experți au efectuat 8.863 de expertize medicale în perioada în care aceștia efectuau concediul de odihnă. În plus, arondarea teritorială a populației nu ar fi fost respectată la niciunul dintre cabinetele de expertiză medicală, iar între programul de lucru al instituției, așa cum este stabilit prin Regulamentul intern al Casei Județene de Pensii Bihor și programul real al medicilor din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală ar fi existat un decalaj nejustificat.
”În alt context, în perioada 18.05. – 11.06.2015, inculpatul Țîrle Leontin, în aceeași calitate, a primit sume de bani de la un alt medic (denunțător în cauză), în total 5.423 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai și la timp, în cadrul casei județene de pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naționale de Pensii”, au mai aflat procurorii DNA.
În acest fel, medicul denunțător ar fi putut să avizeze cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condițiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialiști. Anchetatorii susțin că ”în această manieră, denunțătorului i s-a creat posibilitatea de a obține sume de bani într-un cuantum mai ridicat și mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situația revizuirilor”.
Soluția Tribunalului Bihor în cazul Leontin Țîrle:
I. În baza art. 396 alin. 1 și 2 Cod pr. penală, cu referire la art. 289 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. ți art. 6 din Legea 78/2000, dispune condamnarea inculpatului ȚÎRLE LEONTIN la o pedeapsă principală de: – 4 ani închisoare
În baza art. 66 alin. 1, lit. a, b și g și k Cod penal, interzice inculpatului Țîrle Leontin, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat ți dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria, ori de a desfățura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 5 ani, cu titlu de pedeapsă complementară.
Conform art. 65 alin. 1 și 3 Cod penal, interzice inculpatului Țîrle Leontin dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat ți dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria, ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, precum și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public cu titlu de pedeapsă accesorie.
II. În baza art. 396 alin. 1 ți 2 Cod pr. penală, cu referire la art. 289 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. ți art. 6 din Legea 78/2000, dispune condamnarea inculpatului ȚÎRLE LEONTIN, la o pedeapsă principală de: – 4 ani închisoare
În baza art. 66 alin. 1, lit. a, b și g și k Cod penal, interzice inculpatului Țîrle Leontin, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat ți dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria, ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 5 ani, cu titlu de pedeapsă complementară.
Conform art. 65 alin. 1 și 3 Cod penal, interzice inculpatului Țîrle Leontin, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat ți dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria, ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public cu titlu de pedeapsă accesorie.
În baza art. 38 alin.1-39 alin.1 lit. b Cod penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care adaugă un spor de 16 luni închisoare (reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse), inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 5 ani și 4 luni închisoare, în regim de detenție.
În baza art. 45 alin.1 şi 5 Cod penal aplică alături de pedeapsa principală pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b, g și k Cod penal pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei precum şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b și g și k Cod penal pe durata executării pedepsei principale.
În baza art. 112 lit. e C.pr.pen., rap. la art. 289 alin.3 C.pen. confiscă de la inculpatul Țîrle Leontin suma de 8400 euro și 8423 lei.
În baza art. 397 alin. 2 C.pr.pen., art.249 C.pr.pen. şi art. 11 din Legea nr. 241/2005 menține sechestrul asigurător, astfel cum a fost instituit prin ordonanța din data de 17.06.2016.
In baza art.72 alin. 1 C.pen. dispune deducerea din pedeapsa aplicata perioadei reținerii, din data de 09.06.2016 si arestării preventive a inculpatului, respectiv de la 10.06.2016-02.08.2016. În baza art. 274 alin. 1 Cod pr. penală, obligă pe inculpatul Țîrle Leontin la plata sumei de 6000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului (din care 5000 cheltuieli efectuate în faza de urmărire penală).
Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare. Pronunţată în ședința publică astăzi, 30.07.2020.
Comments 1