Tribunalul Bihor a pronunțat, joi, o decizie de achitare în cazul fostului director general al societății de apă și canal Solceta Ștei, Nicolae Aniș, și a contabilei Sanda Petrescu, acuzați de abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracțiune. Cei doi au fost anchetați pentru că ar fi acceptat la plată 17 facturi emise de o firmă care fusese radiată cu mai mulți ani în urmă, pentru presupuse lucrări de închidere și ecologizare a gropii de gunoi a orașului Ștei. În acest fel, societatea Solceta ar fi suferit un prejudiciu de aproape 90.000 de lei. Tribunalul Bihor a stabilit că faptele de care sunt acuzați cei doi nu sunt prevăzute de legea penală. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Extras din minuta Tribunalului Bihor:
În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen. (fapta nu este prevăzută de legea penală), achită inculpaţii ANIȘ NICOLAE sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (…) (17 de acte materiale) şi PETRESCU SANDA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (…) (17 de acte materiale).
Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Solceta SA.
Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituit prin ordonanța Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, D.N.A, Serviciul Teritorial Oradea din data de 14.12.2017 emisă în dosarul nr. (…) asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Aniş Nicolae şi Petrescu Sanda (…), măsură ce va înceta de drept dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri
Cu drept de apel, în 10 zile de la comunicarea minutei.
Fostul director Solceta, Nicolae Aniș, și contabila Sanda Petrescu au fost trimiși în judecată de către DNA Oradea în mai 2018. Cei doi au fost acuzați de fapte comise între iunie 2011 și iulie 2012, când societatea din care făceau parte – deținută în proporție de 98% de Consiliul Local Ștei – avea, pe lângă distribuția apei în oraș, și atribuții temporare de administrare a gropii de gunoi a orașului.
Potrivit rechizitoriului DNA Oradea, Nicolae Aniș ar fi acceptat la plată 17 facturi emise de o firmă inexistentă la data săvârșirii faptelor, pentru efectuarea unor presupuse ”lucrări de închidere și ecologizare a deponiei (groapă de gunoi – n.n.) Ștei”.
”Ajutorul oferit de inculpata Petrescu Sanda a constat în aceea că a furnizat inculpatului Aniș Nicolae datele de identificare ale firmei respective, ștampila societății, formulare de facturi și alte documente. Tot inculpata a înregistrat în contabilitate acele facturi, deși cunoștea că acea societate era radiată încă din anul 2006”, explicau procurorii DNA Oradea.
Aceștia au arătat că facturile respective au fost achitate în numerar, iar beneficiarii reali ai banilor ridicați de la casieria unității ar fi fost în realitate directorul Aniș și contabila Petrescu.
Anchetatorii au calculat atunci un prejudiciu adus societății Solceta în valoare de 88.233 de lei. Aceasta s-a constituit parte civilă și, chiar dacă instanța penală nu i-a condamnat pe inculpați, se poate adresa unei instanţe civile pentru a-și recupera banii. Dar aceasta numai după rămânerea definitivă a hotărârii în acest dosar.
Sentința de azi vine după ce, miercuri, Tribunalul Bihor a mai pronunțat o serie de achitări într-un dosar instrumentat tot de DNA Oradea. Este vorba despre procesul în care fostul vicepreședinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, și omul de afaceri Beneamin Rus au fost acuzați de corupție. Ambii au fost achitați, la fel ca și ceilalți trei inculpați din dosar. Detalii – AICI.