Curtea de Apel Oradea a pronunțat, joi, o hotărâre definitivă în dosarul în care fostul preot Ovidiu Miron Pop a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Magistrații au respins ca nefondat apelul declarat de Pop și fostul său partener de afaceri Kallos Lorand Albert, și el condamnat în primă instanță la 9 ani de închisoare. Potrivit acuzațiilor ce le-au fost aduse, între 2012 și 2014 cei doi au înregistrat facturi fictive în contabilitatea unor firme, creând un prejudiciu în bugetul de stat de peste 8 milioane de lei.
Prin decizia de azi, Curtea de Apel Oradea a respins și apelul ANAF (ca nefondat) și pe cel al lui Şuteu Ioan Alin Dominico (ca tardiv). Acesta din urmă a fost condamnat de Tribunalul Bihor, în 2018, la un an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală.
În schimb, unul dintre inculpații acuzați de complicitate la evaziune – Florin Ciprian Tonț – a fost achitat, după ce acum trei ani Tribunalul Bihor l-a condamnat la 6 ani de detenție.
Instanța a menținut pedepsele de câte 3 ani de închisoare pentru alți doi inculpați – Adrian Romeo Naghi și Bela Gyorgy Urs – și a majorat la 2 ani și 6 luni de detenție pedeapsa pentru Timea Izabela Balog, toți trei acuzați de complicitate la evaziune fiscală în formă agravată și continuată.
Pe lângă aceasta, fostul preot Ovidiu Miron Pop și celălalt reprezentat al firmei Varadia Bussines, Kallos Lorand Albert, au fost obligați la plata a aproape 8 milioane de lei către mai multe firme. Unele dintre plăți trebuie făcute în solidart cu Ioan Alin Domenico Șuteu, Timea Izabela Balog, Adrian Romeo Naghi și Bela Gyorgy Urs.
Instanța a constatat că Ioan Alin Domenico Șuteu a achitat suma de 33.400 lei din prejudiciu.
Acuzațiile formulate de procurori
Potrivit procurorilor, preotul Ovidiu Miron Pop şi Kallos Lorand Adalbert au acționat în acest caz în calitate de reprezentanţi ai firmei Varadia Bussines SRL. Ei sunt acuzați că în perioada martie 2012 – martie 2014 au înregistrat facturi fictive de achiziţie de la mai multe firme. În acest fel au încercat să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor achiziții de carne din Ungaria, mărfuri vândute apoi în România. Anchetatorii au calculat că prejudiciul creat în acest fel bugetului de stat a depășit 8,1 milioane de lei.
Florin Ciprian Tonţ, angajat al unei firme de logistică, a fost acuzat că ar fi transportat produse de carne din Ungaria, atât pentru societatea Varadia, cât și pentru alte cinci firme, sub directa coordonare a capilor rețelei. În primă instanță, Tonț a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru complicitate la evaziune. În apel, însă, a fost achitat, magistrații Curții de Apel Oradea arătând că ”fapta nu este prevăzută de legea penală”.
În timpul anchetei, Ioan Alin Domenico Șuteu a fost acuzat că a înlesnit firmei Varadia înregistrarea unor facturi fictive de achiziție. El ar fi fost cel care negocia cu reprezentanții societății Varadia Business prețul de vânzare a cărnii – stabilit sub cel de achiziție – și ar fi făcut plățile pentru furnizorul din Ungaria.
Activități de sprijin al rețelei ar fi desfășurat și Adrian Romeo Naghi și Bela Gyorgy Urs, prin firme pe care le reprezentau, în timp ce Timea Izabela Balog ar fi completat facturi fiscale emise de o firmă din conturile căreia ar fi scos peste 1 milion de lei pe care i-a dat altor persoane.
DOCUMENT – Minuta sentinței penale de joi, 11 februarie 2021, a Curții de Apel Oradea în dosarul 3568/111/2014:
URMEAZĂ CUMVA AFACERISTUL STREINU CERCEL CU AFACEREA MASCA ȘI TESTUL PCR VIA PARADISUILE FISCALE?