Magistratul de legătură în Regatul Spaniei îşi desfăşoară activitatea la Madrid, în cadrul Ministerului spaniol al Justiţiei.Andrei Claudiu Rus a fost unul dintre judecatorii ICCJ apreciati.De la 1 februarie 2025 și-a incheiat activitatea la instanta suprema, una funcționa din 2018, fiind detasat la Ministerul Justitiei. Nu va ocupa insa vreo functie administrativa in cadrul MJ, ci va fi magistratul de legatura roman in Regatul Spaniei. Judecătorul a fost Președintele Curții de Apel Oradea în perioada 2014-2017, dar și președinte delegat al Secției penale a CA Oradea.
Claudiu Andrei Rus a fost judecătorul raportor în decizia ÎCCJ din 25 octombrie 2022 care a extins perioada în care faptele penale se prescriu mai repede.Prescripția specială este un instrument care permite magistraților să extindă perioada în care faptele penale pot fi trase la răspundere prin simpla aducere la cunoștiința incupatului că este vizat de o procedură judiciară.Pe 25 octombrie 2022, ÎCCJ a extins perioada în care faptele se prescriu mai repede la intervalul 2014 – 2022. ÎCCJ a emis o decizie interpretativă prin care a stabilit că deciziile CCR privind prescripția se aplică retroactiv, pe principiul legii penale celei mai favorabile, până la data intrării în vigoare a noului cod penal, 1 februarie 2014. Judecătorul Andrei Claudiu Rus a fost cel care a redactat raportul pe baza căruia ÎCCJ a luat această decizie.
Ce e judecătorul de legătură
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (3) din OUG nr. 123/2007, magistraţii de legătură sunt selectaţi pe baza unui concurs de dosare, care să ateste o experienţă practică în domeniul cooperării judiciare internaţionale, şi a unui interviu. Pentru a fi numită magistrat de legătură în Regatul Spaniei persoana selectată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:
• Este cetăţean român, cu domiciliul în România;
• Este judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat, potrivit legii, judecătorilor şi procurorilor;
• Cunoaşte la un nivel avansat (scris, vorbit) limba spaniolă,
• Are o vechime în magistratură de cel puţin 12 ani;
• Are experienţă practică în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală şi civilă.
Magistratul de legătură în Regatul Spaniei îşi desfăşoară activitatea la Madrid, în cadrul Ministerului spaniol al Justiţiei. Potrivit prevederilor art.3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 123/2007, „magistratul de legătură îndeplineşte orice activitate menită să favorizeze şi să accelereze, în special prin stabilirea de contacte directe cu serviciile competente şi cu autorităţile judiciare ale statului gazdă, toate formele de cooperare judiciară în materie penală şi civilă, după caz; magistratul de legătură român desfăşoară şi activităţi destinate să asigure funcţiile de schimb de informaţii şi de date statistice, cu scopul de a favoriza cunoaşterea reciprocă a sistemelor juridice, a băncilor de date juridice, precum şi relaţiile dintre profesiile juridice din cele două state.” Mandatul persoanei selectate este de 3 ani şi va începe la o dată ulterioară finalizării procedurii de selecţie. Magistratul de legătură are dreptul la paşaport diplomatic pe durata misiunii în străinătate şi beneficiază în statul în care este trimis de drepturile salariale şi de alte drepturi băneşti corespunzătoare funcţiei diplomatice al cărei stagiu corespunde vechimii deţinute în magistratură.