Fosta sefa a Parchetului din Negresti Oas nu se afla la prima încercare de a deveni judecător. In vara lui 2023 a solicitat numirea la Judecătoria Salonta sau la Judecătoria Aleșd.Domnia sa a fost numita procuror la aceasta instanță în 2019 și a fost prim-procuror și purtător de cuvânt al instituției. Între timp ceruse sa fie judecător la Carei, solicitare la care a renunțat pentru a ajunge la Salonta.
Sectia pentru judecatori a CSM a aprobat in sedinta de joi, 26 septembrie 2024, cererile formulate de patru procurori de numire in functia de judecator. Este vorba despre procurori de la parchete de pe langa judecatorii, care vor activa la judecatorii. Printre ei procuroarea Oana Maria Vieru, cu un traseu profesional mai putin obisnuit pentru un magistrat, in sensul ca inainte de a absolvi INM si de a deveni procuroare aceasta a fost profesoara de limba si literatura romana la un liceu din Bucuresti.
Astfel, judecatorii din CSM au decis urmatoarele:
-numirea procuroarei Oana Maria Vieru de la Parchetul Judecatoriei Targu Jiu ca judecator la Judecatoria Targu Jiu;
-numirea procuroarei Denisa-Luana Rusu de la Parchetul Judecatoriei Negresti Oas ca judecator la Judecatoria Salonta;
-numirea procuroarei Livia-Daniela Boian de la Parchetul Judecatoriei Valenii de Munte la Judecatoria Ploiesti;
-numirea procuroarei Cristina Manescu (Niculae) de la Parchetul Judecatoriei Ploiesti la Judecatoria Ploiesti;
Aceste numiri se fac în baza Legii 303/2022:
“(1) Pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 5 alin. (3), fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, avocatii, notarii publici, asistentii judiciari, consilierii juridici, executorii judecatoresti cu studii superioare juridice, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, ministerelor, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, in Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din invatamantul juridic superior acreditat, precum si magistratii-asistenti, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani.
(2) Persoanele numite in conditiile prezentului articol nu pot fi delegate, detasate, transferate si nu pot promova la alte instante sau parchete timp de cel putin 3 ani de la numirea in functie”.