Poetul și eseistul Traian Ștef, membru al Uniunii Scriitorilor din România, critică aspru Ministerul Educației care girează în cadrul subiectelor de examen autori discutabili. E și cazul subiectelor de la recentul examen de simulare la Evaluare Națională.
Fostul director al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea, Traian Ștef desființează alegerea unui fragment din romanul În umbra ei de Simona antonescu, despre care Bogdan Crețu spune în prezentare că e o carte <plină de suspans, de intrigi alambicate, ce par a se prelungi de la o generație la alta, dar și încărcată de nostalgie, ce revigorează cu mult farmec adevărul unei lumi pe care cititorul o simte vie, seducătoare, încărcată, pînă la ultima pagină, de mister>.
;Am rămas descumpănit rău, citind „fragmentul de roman” propus la simularea pentru clasa a VIII-a. Mi se pare că Ministerul Educației Naționale își bate joc de limba română și de literatura română. Autoarea pare a fi un clasic în viață, prezentă și în manuale… Când citirăți, înțeleseserăți ceva? Îmi vine să zic: decât să vă chinuiți cu așa-ceva, mai bine stați acasă, copii, să vă povestească bunicii cărțile citite de ei>, spune Traian :tef pe contul s[u de socializare. De mai mulți ani, la limba română elevilor li se cere să analizeze textele unor autori contemporani, chiar textele unor ziariști.
Eduoedu scrie că <ambele texte sunt din autori români contemporani, în viață și nu conțin arhaisme, regionalisme și alte cuvinte greoaie sau situații complicate, ca în cazul altor texte date în trecut la acest examen>.