Cazul procurorului Ioan Bene din cadrul Parchetului de pe lansa Judecătoria Salonta se afla pe ordinea de zi a ședinței Secției pentru procurori în materie disciplinara a CSM din 20 noiembrie. Anunțul vine în contextul în care Ioan Bene a fost destituit marți de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea inspectorilor judiciari care i-au verificat activitatea.„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât revocarea din funcția de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta a domnului Bene Ioan, în temeiul art. 169 alin.(1) lit.b) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare”, a transmis CSM. Magistratul va contesta hotărârea la ICCJ.
Anterior, magistratul a fost suspendat din funcţia de conducere în luna septembrie şi dat pe mâna Inspecţiei Judiciare pentru „exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale” și „comportament necorespunzător”
Acum, Ioan Bene va fi judecat în baza are 52 din legea 305/2022 privind CSM. Iata ce spune acest articol:
Art. 52
(1)Pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei. Hotărârea prin care s-a dispus suspendarea din funcţie se redactează, obligatoriu, la momentul pronunţării şi se comunică, de îndată, în scris, judecătorului sau procurorului vizat. Până la data comunicării hotărârii judecătorului sau procurorului vizat, aceasta nu produce efecte în ceea ce priveşte cariera şi drepturile acestuia. Măsura suspendării poate fi reevaluată oricând pe durata judecării acţiunii disciplinare, până la pronunţarea hotărârii de către secţia corespunzătoare.
(2)Hotărârea prin care se dispune suspendarea din funcţie în condiţiile alin. (1) poate fi atacată cu contestaţie în termen de 5 zile de la comunicare de către judecătorul sau procurorul suspendat din funcţie. Competenţa soluţionării contestaţiei aparţine Completului de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din care nu pot face parte membrii cu drept de vot ai Consiliului Superior al Magistraturii.
(3)Contestaţia se soluţionează de urgenţă şi cu precădere şi nu suspendă executarea hotărârii secţiei Consiliului Superior al Magistraturii. Hotărârea instanţei este definitivă.
(4)Până la soluţionarea contestaţiei, instanţa poate dispune, la cerere, suspendarea executării hotărârii.
(5)Dacă hotărârea prin care s-a dispus suspendarea din funcţie a judecătorului sau procurorului este desfiinţată, suspendarea din funcţie încetează, iar acesta este repus în situaţia anterioară, i se plătesc drepturile băneşti de care a fost lipsit pe perioada suspendării din funcţie şi i se recunoaşte vechimea în funcţia de judecător sau procuror pe această perioadă. Drepturile băneşti acordate sunt majorate, indexate şi reactualizate la data plăţii, incluzând şi dobânda legală penalizatoare.
(6)Pe durata procedurii disciplinare, soluţionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspendă până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare. Secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii va informa Casa Naţională de Pensii Publice cu privire la apariţia uneia dintre situaţiile prevăzute de prezentul articol care are ca efect suspendarea sau reluarea procedurii de soluţionare a cererii de acordare a pensiei de serviciu. Informarea cuprinde elementele necesare pentru aplicarea măsurii respective de către casele teritoriale de pensii, inclusiv datele de identificare a persoanei, temeiul de drept al măsurii, precum şi data de la care se aplică.
(7)Durata suspendării din funcţie dispuse în condiţiile prezentului articol nu poate depăşi 6 luni, la împlinirea acestui termen suspendarea încetând de drept. Încetarea suspendării se constată prin hotărâre de secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii.
(8)În cazul în care secţia corespunzătoare, soluţionând acţiunea disciplinară, aplică sancţiunea disciplinară a suspendării din funcţie, prin aceeaşi hotărâre deduce durata suspendării din funcţie dispuse în condiţiile prezentului articol din durata sancţiunii disciplinare aplicate.
(9)Dispoziţiile alin. (8) sunt aplicabile în mod corespunzător şi în cazul în care prin hotărârea judecătorească prin care se soluţionează recursul prevăzut la art. 51 alin. (3) s-a dispus înlocuirea sancţiunii disciplinare aplicate de secţia corespunzătoare cu sancţiunea disciplinară a suspendării din funcţie.
(10)În cazurile în care, prin hotărârea secţiei, rămasă definitivă, sau prin hotărârea judecătorească prin care se soluţionează recursul prevăzut la art. 51 alin. (3), s-a dispus respingerea acţiunii disciplinare ori s-a constatat nulitatea acesteia, dispoziţiile alin. (5) sunt aplicabile în mod corespunzător.
(11)Dispoziţiile alin. (1)-(5) sunt aplicabile în mod corespunzător şi în cazul hotărârilor secţiilor prin care judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie, potrivit legii, în perioada cuprinsă între data comunicării hotărârii secţiei corespunzătoare de aplicare a sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură şi data eliberării din funcţie.
(12)Dispoziţiile art. 28 alin. (2) rămân aplicabile pentru cazurile de suspendare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor prevăzute de prezentul articol.