Maiorul în rezervă Dorel Mătiuț, fostul șef al Detașamentului de Pompieri din Salonta, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Oradea la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru contrabandă asimilată. Practic, instanța a înjumătățit pedeapsa aplicată de Judecătoria Salonta în cazul ofițerului acuzat că a cumpărat de la un subordonat țigări despre care știa că provin din contrabandă. În schimb, judecătorii Curții l-au achitat pe Mătiuț pentru acuzația de a fi provocat moartea unor oi și capre.
Maiorul (r) Dorel Mătiuț a fost acuzat că, în mai multe rânduri, în perioada ianuarie – martie 2017, a cumpărat țigări nelegal timbrate de la un subordonat, ”cunoscând caracterul și proveniența acestora”. În plus, în calitatea sa de comandant, în acea perioadă, a Detașamentului de Pompieri din Salonta, le-ar fi cerut altor trei subordonați, care locuiau în aceeași comună, să îi aducă țigările de contrabandă acasă atunci când el se afla în concediu sau în zilele sale libere.
Țigările erau produse în Ucraina și ar fi fost cumpărate, la prețuri mult sub cele de pe piață, de un pompier salontan de la șoferii de TIR sârbi pe care îi contactase mai mulți ani. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că șeful său, maiorul Dorel Mătiuț l-ar fi întrebat la un moment dat dacă nu cunoaște pe cineva care poate să îi facă rost de țigări mai ieftine pentru ciobanii care aveau grijă de turma lui de oi. Așa ar fi ajuns să îi livreze ofițerului, ”de două sau trei ori”, câte două cartușe de țigări.
Audiat în cursul urmăririi penale, Dorel Mătiuț a declarat că nu a cumpărat niciodată țigări de la subordonatul său, ci doar tutun vrac. În plus, nu ar fi cerut niciodată subalternilor lui să-i transporte țigări de la domiciliu.
”Susținerile inculpatului potrivit cărora nu ar fi cunoscut proveniența ilicită a țigărilor sunt înlăturate atât de declarațiile martorului (pompierul care procura țigările – n.n.) care a arătat țigările proveneau din Ucraina, fiind aduse de șoferi sârbi, respectiv de solicitarea inculpatului adresată martorului de a-i procura țigări mai ieftine, respectiv că a cumpărat țigările cu prețul de 7 lei pachetul, în condițiile în care pe piața liberă un pachet costa 12-13 lei, în niciun caz sub 10 lei, fiind astfel de natura evidenței că acestea nu sunt purtătoare de taxe și impozite, ceea ce conduce, de asemenea, la concluzia cunoașterii provenienței din contrabandă”, au arătat judecătorii de la Salonta.
Anchetatorii au adus ca probe interceptări telefonice ale unei discuții purtată de maiorul Mătiuț cu subordonatul său căruia îi spunea că ”poate să îi lase ceva anume în autoturismul aflat într-o parcare, pentru că nu este încuiat”. În schimb, subalternul îi transmitea că ”nu poate să îi dea decât două (cartușe) cu 8 (lei, pachetul), pentru că nu mai are din alea (ieftine)”.
Acuzat de distrugere, după ce ar fi speriat o turmă de oi și mai multe animale au murit
Fostul șef al Detașamentului de Pompieri Salonta a mai fost acuzat de un bărbat că, în luna iunie 2017, pe DJ 709 între Talpoș și Berechiu, ar fi provocat moartea mai multor capre pe lângă care a trecut cu mașina, în viteză și claxonând. Speriate, animalele ar fi sărit unele peste altele în șanțurile laterale ale șoselei, rănindu-se. Trei capre ar fi murit din această cauză, susținea proprietarul turmei.
Ciobanul care avea grijă de turmă a relatat că ”inculpatul (a apărut) la volanul unui auto de culoare verde, în care se afla singur, a claxonat cât timp a trecut de turmă, moment în care caprele s-au speriat, au sărit în șanț și s-au lovit”. Chemat de urgență, proprietarul animalelor a găsit o parte din animale care șchiopătau. În noaptea următoare, trei au murit, iar două dintre ele au fost duse la Direcția Sanitară pentru a afla motivul morții.
Referitor la această acuzație, maiorul Dorel Mătiuț le-a spus judecătorilor că a văzut turma de-a lungul drumul și că imediat a redus viteza, a claxonat și nu a accidentat niciun animal.
Proprietarul animalelor l-a acuzat de distrugere și a cerut să fie despăgubit cu 7500 de lei.
Pedeapsă redusă la jumătate
În primă instanță, în luna martie a acestui an, Judecătoria Salonta l-a condamnat pe fostul șef al pompierilor salontani la doi ani și 9 luni de închisoare cu suspendare. În cadrul sentinței, judecătorii precizau că aplicaseră o pedeapsă de trei luni de închisoare pentru distrugere (moartea animalelor) și de doi ani pentru contrabandă asimilată în formă continuată. În plus, ofițerul era obligat să plătească daune proprietarului animalelor.
Procesul a ajuns la Curtea de Apel Oradea, instanță care a decis, joi, să-i înjumătățească pedeapsa aplicată lui Dorel Mătiuț. Astfel, acesta a fost condamnat definitiv la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 2 ani pentru contrabandă. În schimb, magistrații l-au achitat pentru acuzația de distrugere și au respins pretențiile proprietarului animalelor de a fi despăgubit cu 7524 de lei pentru pierderile pe care le-ar fi suferit.