Concursul pentru funcțiile de director ale școlilor din Bihor a ajuns la faza primelor puneri sub învinuire. În această dimineață, DNA Oradea le-a adus la cunoștință Mioarei Țigan, șefa Casei Corpului Didactic Oradea, și lui Sorin Ioan Cuc, directorul școlii ”Avram Iancu” din Oradea, calitatea de suspecți în dosarul ce privește suspiciuni de fraudare a concursului. În privința acestora au fost formulate acuzații de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Potrivit surselor BihorJust, sunt suspiciuni că profesorul Cuc ar fi folosit cerneală ”simpatică” atunci când a completat lucrarea de concurs. Cerneala ar fi dispărut după un timp, iar lucrarea i-ar fi fost completată ulterior cu răspunsuri corecte, astfel încât nota să-i fie modificată, după contestații, de la 5,60 la 7, exact cât avut nevoie pentru a intra la proba interviului, pe care a câștigat-o în detrimentul profesoarei Bîrlădeanu și a fost numit director. Se pare că folosirea acestei cerneli ar fi fost dovedită printr-o expertiză.
”Clienta mea este acuzată că ar fi completat acel formular de concurs al candidatului Cuc, ceea ce este total nejustificat. Clienta mea este complet nevinovată”, a declarat, la ieșirea din sediul DNA, avocata Simona Pașcu (foto dreapta), cea care o reprezintă pe Mioara Țigan.
În legătură cu acuzele de folosire a unei cerneli ”simpatice”, avocata a susținut că nu cunoaște probele din dosar și că a depus în această dimineață o solicitare pentru a putea studia dosarul. În schimb, a acuzat ”atitudinea disperată” a profesoarei Gheorghina Bîrlădeanu, cea care a depus plângere penală la DNA după concursul din toamna anului trecut: ”Este o atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a deveni directorul unei școli, în condițiile în care doamna Bîrlădeanu nu este competentă, din câte se pare, nici măcar să întocmească un tabel în Excel și nici să transmită un mail. Această atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a redeveni director de școală se va demonstra că este una nereușită.”
Sorin Ioan Cuc și avocatul său nu au făcut nicio declarație nici la sosire, nici la plecarea din sediul DNA Oradea. În schimb, avocatul Răzvan Doseanu (foto stânga), cel care o reprezintă pe Gheorghina Bîrlădeanu, consideră că este vorba despre ”o fraudă grosolană, pusă la punct împreună cu persoane de la vârful învățământului bihorean. Sunt probe zdrobitoare în acest sens, e o fraudă ca-n filme. Sunt persoane care s-au implicat activ în corectarea lucrării, care nu aveau ce să caute acolo. Persoane care, în mod întâmplător, l-au lăsat pe candidatul respectiv (Sorin Ioan Cuc – n.n.) la final și au ținut să fie prezente la evaluarea lucrărilor și s-au și filmat ca să nu existe dubii. Candidatul respectiv nu a avut niciun fel de remușcări, mai mult, a participat la proba interviului și a trecut-o, iar acum ocupă o funcție de director ca urmare a unei fraude pentru care există probe zdrobitoare.”
La solicitarea BihorJust, Horea Abrudan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a explicat că nu se poate pronunța în legătură cu o situație aflată în vizorul procurorilor și că nu pot fi luate măsuri împotriva Mioarei Țigan și a lui Sorin Ioan Cuc. ”Tot ce ne-au solicitat organele de anchetă, le-am pus la dispoziție și ele vor stabili dacă s-a întâmplat ceva sau nu în această speță. Putem analiza eventuale măsuri în situația în care se va dovedi că lucrurile s-au întâmplat așa și în funcție de subordonarea fiecăruia. Dacă vor mai fi comisii în care vor trebui să fie nominalizate persoane, nu le voi nominaliza (pe Țigan și Cuc – n.n.). Dar nici nu pot să le îngrădesc un drept atât timp cât nu există o hotărâre clară pe această speță”, a declarat șeful IȘJ Bihor.
BihorJust a solicitat biroului de presă al DNA informații despre măsurile dispuse azi, dar până la ora redactării acestui material acestea nu ne-au fost transmise. De asemenea, am solicitat și o reacție din partea Ministerului Educației, pe care o vom publica în momentul în care ea va fi făcută publică.
Comments 5